Регистрация

Три признака, че страдате от есенен дефицит на витамини

23 Nov 2017   /   nina123   /   Видяна: 2470
Три признака, че страдате от есенен дефицит на витамини

Косата, кожата и очите са най-податливи, когато преминаваме от плодове и зеленчуци към по-тежка и по-бедна на витамини и минерали храна.

Топлото лято си отиде, а с него и целият сочен набор от сезонни плодове и зеленчуци, на което се радваше небцето и тялото в жегите. Нормално е при настъпило застудяване и липса на пресни и свежи дарове на природата човек да премине в по-тежък режим на хранене. Мазните меса, пържените храни и недостига на зеленини в менюто обаче водят до неприятни последствия, а най-тежките от тях се авитаминозата и минералния дефицит. Звучи като събитие, което не би трябвало да ни сполита, но негови последици са намалената активност и съсредоточение, занижената устойчивост на имунната система, натрупване на излишни килограми, повишаване на кръвното налягане и нивата на лошия холестерол и още много други.

Как да разберем, че страдаме от недостиг на витамини и минерали през есента? И как да се спасим от неприятната ситуация преди да е станало късно? Има много лесни и ефективни начини да облагородите есенното си меню така, че да дадете на тялото всичко, което му е необходимо. Трябва само да следите симптомите и да реагирате своевременно и адекватно. А ние от kulinarno.bg  потърсихме за вас как точно да го направите. Ето кои симптоми какво означават и как да спрете процеса на изнемогване на организма си.

1. Кожата на лицето е неприятно суха, бели се на люспи и създава дискомфортно усещане за обтегнатост. Мнозина обвиняват за това вятъра, който изсушава оголените части, но истината е, че ако витамините в тялото ви са достатъчно, няма да имате проблеми дори и със силния, студен и недружелюбен есенен повей. Всъщност лицето ви казва, че му липсват витамин А, С, колаген и каротин, а най-вероятно и поглъщате малко течности. Променете това като оставяте винаги вода на бюрото си и пиете от нея всеки път, щом я зърнете. В едно от междинните хранения за деня непременно изяжте една червена ябълка. Допълнете диетата си с банани, моркови и печена тиква и само след няколко дни лицето ви ще грейне дори и метеорологичните условия да не са се променили.

2. Косопад и пърхот. Тук липсата на витамини и минерали засяга главата, като трябва да ви подскаже, че от витамините ви липсват такива от групата В, но минералите в тялото ви са силно намалели в сравнение с лятото. В менюто си заложете на круши, банани, авокадо и ананас, но най-вече наблегнете на мазни благородни ядки – кашу, лешници, бадеми, макадамия. Косата и скалпът ви се нуждаят както от техните мазнини, така и от благоценните вещества, които съдържат. Хапвайте ги в суров вариант и по взможност всеки ден по 50 грама за жени и 80 грама за мъже. Варивата също са добро решение – боб, леща, ориз. Маслините също ще помогнат за правилното омазняване на скалпа. Подправяйте салатите си със студено пресован зехтин и заложете на спанак и зеленолистни зеленчуци.

3. Проблеми с очите – трудно фокусиране и усещане за късогледство и размазване на странични обекти. Тук липсват витимините А, В, С, както магнезий и каротин. Ще ги намерите в типичните български есенни плодове и плодови зеленчуци. Хапвайте си моркови, ряпа и цвекло; подправяйте салатите с меден дресинг и студено пресован зехтин, добавяйте ядки, авокадо и лимонов сок. Освен че е вкусно и есенно, явно ви е необходимо и за доброто здраве. Заложете още на печена тиква с мед или печени дюли. Правете си крем супи с картофи, моркови и тиква, които наръсвайте с тиквени семена, чия или смлени сурови ядки. Намалете приема на сол в храната си.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Диета за костите и ставите при застудяващото време

Диета с млечни продукти и риба се грижи за тялото при есенното застудяване.   виж още »

Неистовото желание за кафе доказва телесен дефицит

Засилената нужда от кафе свидетелства за липса на основни микроелементи в тялото.   виж още »

Страдам ли от дефицит на витамин В12

Недостигът на витамин В12 предизвиква постоянно чувство на умора, загуба на усещането за вкус, проблеми с паметта и очите.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта