Регистрация

Този уикенд: Да си хапнем домашна пица

25 Apr 2014   /   nina123   /   Видяна: 3969
Този уикенд: Да си хапнем домашна пица

В почивните дни замесете пица за цялото семейство като си изберете традиционен или екстравагантен вариант на италианското основно.

 

    Постите свършиха, топлите дни чукат на вратата, а денят е така дълъг, че все успява да изкуши дори и в делник за една разходка след работа. Събуждането на природата буди и човешката енергия, която се отприщва за нов живот. Да - мирисът на лято, който усещаме от пролетта до златистите есенни дни не е така мотивиращ за кулинарни експерименти, за дълги запотителни престои над печката и готварските книги, но пък уикендът от друга страна е точното време да направите сплотяваща семейството храна. Затова днес ще предложим пици, които да съберат близките ви на обща трапеза и да успее всеки да сподели с любимите си хора какво го радва и притеснява, плаши и мотивира, разсмива и насълзява.

Да започнем с домашното тесто за пица, което е препоръчително пред готовите купени, защото в него не се съдържат консерванти, а отгоре на всичко ръцете на домакина са вложили сила, енергия и любов с идеята да нахранят цялото семейство. За направата му са нужни две основни явления - време и желание, затова ако разполагате с тях, вижте и как се прави домашно тесто за пици. За по-оправните кулинари предлагаме и хърватска рецепта за замесване на тесто за пица с жива мая.

Следва сосът - знаем, че повечето рецепти за пица включват и доматен сос, с който се намазва тестото преди да се наредят продуктите върху него, а в някои кухни хората дори заливат и отгоре пицата, така че качествено да плувне в доматената течност. Ето едно разкошно предложение как да си направите домашен доматен сос за пици.

Преминаваме към същинската част - какво ще има отгоре на пицата. Тук започваме с най-лесната в стил да изчистим хладилника, където можете да импровизирате с всичко от рафтовете на изстудяващия шкаф за храни. Пица с домати, кашкавал и бекон е комерсиална, но е станала такава, защото е много вкусна и неутрална по своята същност. В нея няма нестандартности. Ето я и в още една разновидност, като вече наблягаме и на гъбките. Ето я и в по-нестандартен вариант, който се доближава до първообразът на пицата - тук тя е изчистена от голямо количество продукти.

Пицата може и да е странна, нетрадиционна храна, която да провокира вкусовите рецептори в определяне на различните й компоненти. Неприемлива за консервативните разбирания е хавайската пица. Комбинацията от ананас и месо върху тесто не се нрави на всеки, но пък експериментаторите често пъти дават висока оценка на смесицата от италианско-островни привкуси. Вариантът със зелен боб пък прави пица Дон фасул особено интересна за новаторите и любителите на нестандартни комбинации.

И за финал - имаме предложение и за веганите - веганска пица, в която месото няма да залипсва на никого, защото ястието е прекалено вкусно, че да може да бъде подобрено.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Как е създадена вилицата заради пицата?

Любовта на италианските владетели към пицата предизвиква измислянето на вилицата.   виж още »

Сладки пици - нова мода в храненето

Пици с шоколад, карамелизирани плодове и шарени бонбонки заместват солените варианти на италианския тестен деликатес. виж още »

Рецепта за гювеч за цялото семейство

Това са рецепти за месни, сиренени и постни гювечи, които лично kulinarno.bg приготви в кухнята си, за да ви покаже как се правят на практика. Рецепти виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта