Регистрация

Сладки пици - нова мода в храненето

09 May 2017   /   nina123   /   Видяна: 3273
Сладки пици - нова мода в храненето

Пици с шоколад, карамелизирани плодове и шарени бонбонки заместват солените варианти на италианския тестен деликатес.

Когато се заговорим за традиционна пица всеки се сеща за прословутата Маргарита, която комбинира върху тестената си хрупкава тънка основа домати, босилек и моцарела. Развитието на пиците от италиански хляб за бедняците преминава през много импровизации и иновации, за да ги превърне днес в една от най-консумираните по вид храни в световен мащаб. Приготвянето им е обявено за майсторство, а покривката на тези отворени сандвичи включва хиляди комбинации на продукти, като някои от тях са гениално вкусни, а други граничат с кулинарна извратения. Днес вече може да се похвалим, че за всеки вкус си има пица, а тя може да бъде направена както у дома, така и в множество ресторанти и специализирани пицарии.

Навикът да се гледа на пицата като на основно ястие в последните няколко години е атакуван от идеята пицата да се превърне в десерт или сладка закуска. Това е нова ера от пицарството, пише БГНЕС, обяснявайки, че традиционното солено ястие има изключително богат асортимент от сладки еквиваленти, които са също така апетитни и изкусителни. Те дори се приготвят от същото тесто, от което се прави и любимата пица с гъби, мръвка или сирена. Просто върху него попадат сладки топинги. Ето някои факти за набиращата популярност сладка пица, която до няколко години има тенденция да се наложи като една от основните закуски и десерти по заведенията и ресторантите, които предлагат пици в менюто си.

1. Повечето разновидности на сладка пица са във вариант калцоне. Разбира се - нищо не пречи да бъде сервирана и отворена, но идеята на създателите е във вътрешността на тестеното изделие да се крие топла плънка, която е да сгряваща и нежна. Такава ще остане по-дълго, ако е похлупена с кора. Освен това сладкишите имат нужда от украса, а трудно би се направила украса върху течен център от шоколад. Много по-естетичен е варианта, в който пицата е прехлупена и се украсява с топинг тестената й кора. След това се реже на 4 парчета, оформящи триъгълници и се сервира.

2. Най-комерсиалната сладка пица е с кашкавал и шоколад. Тази комбинация грабва сетивата на много кулинарни майстори още преди столетия. В началото на двадесети век са създадени редица сладкиши, които комбинират шоколадовата текстура с видове бяло или жълто сирене. Явно традицията е успяла да завладее и модернизаторите на пицата, защото това е един от първите и най-силно наложени варианти за сладка пица.

3. Пица със сирене и мармалад - ето я втората комбинация от сладко и солено, на която сме свикнали от множеството бабини закуски като мекици, бухти и палачинки. При пиците обаче бялото сирене често се заменя със синьо, което си партнира перфектно с конфитюрената сладост. Тук варантите за избор на сладко и вид сирене са наистина неизброимо много. Трябва порсто да решите кое е най-подходящо за вас. Важно е да се пазите от изгаряне с тази пица, защото сладкото изстива доста бавно, особено в калцоне варианта, затова рискувате да се опарите, ако бързате да си я хапнете.

4. Плодови пици с мед или карамелен сос. Тези закуски и десерти се приготвят като плодовете се карамелизират в масло и захар и след това с тях се пълни калцонето. След изпичане коричката се намазва с още масло и се полива с карамел или мед. В подобни пици можете да се насладите на страхотен канелен, ванилов или ментов аромат, ако са приготвени с разбиране и в тях има щипка фантазия.

5. Криспи пица радва със сладост и шарения най-малките. Това е сладка пица с плънка от шоколад и шарени бонбони. Децата са луди по нея и с удоволствие си я хапват, докато родителите се притесняват за количествата погълнати сладкиши за деня и влиянието на шоколада и бонбоните върху детските зъбки. Е, всеки с проблемите си!

Екипът на kulinarno.bg все още не е правил сладка пица в домашни условия, но вместо това можем да ви покажем как направихме:

Домашно тесто за пици със суха мая.

Пица с бяло и ръжено брашно.

Любимата пица с бекон и кашкавал.

Домашна семейна пица с гъби, колбас и яйце.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Една завладяваща история с пица, любов и... Гинес

Разказ по действителен случай за едно момче, което наистина обожава пицата като храна. виж още »

Този уикенд: Да си хапнем домашна пица

В почивните дни замесете пица за цялото семейство като си изберете традиционен или екстравагантен вариант на италианското основно. виж още »

Еволюция на пицата от плосък хляб до основно ястие с много продукти

За да е истинска една пица в нея задължително трябва да има босилек, моцарела и домати, както и да е изпечена на висок градус. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта