Регистрация

Тодоровден – яде се жито и постни печива

15 Mar 2019   /   nina123   /   Видяна: 2055
Тодоровден – яде се жито и постни печива

В деня на Теодор Тирон почитаме коняри и ездачи и готвим храна с остатъци от постни продукти.

 

На 16-и март 2019-а година православните християни честват Тодоровден. По традиция на този ден се готви постно сладко жито, печени картофи и постни боб, ориз, царевица. Денят на Теодор Тирон се почита в първата събота след началото на Великия пост, като се сменя всяка година, зависейки от Великден. На Тодоровден в България се организират надбягвания с коне, тъй като Теодор Тирон бил умел ездач.

 

Свети Тодор или Теодор Тирон е реална личност. В средата на IV век той служи в конницата на император Юлий, наричан от историците Отстъпник. Качествата на младежа като ездач блестели, а хората говорели за младия християнин, който на седлото се чувства сякаш е здраво стъпил на краката си. Императорът разбрал за даровитото момче, но никак не му се понравило, че застрашената от християнството езическа вяра е разклатена. Юлий имал хитър план – да се пребори с християните подмолно, тъй като народното негодувание се надигало заради зверствата, причинени на хората, приели новата вяра.

 

На Тодоровден плодовете и зеленчуците са напръскани с кръв. Това е първият ден от постите, в който се препоръчва суровоядството (хранене с плодове и зеленчуци) да бъде напълно заместено от ядене на печива и зърна. Историята разказва как императорът решил да оскверни християнските пости. Той накарал група свои подчинени да принесат животински жертви в името на езическите богове, а след това да съберат кръвта. Още преди съмване приближените на владетеля отишли на християнския пазар и напръскали плодовете и зеленчуците с кръвта на жертвените животни. Така те се подиграли с вярванията на мирияните.

 

Свети Тодор сънувал божествен сън. Всичко, което се случило през нощта, се появило в съня на младия ездач. Той помолил Бог да му помогне да спаси братята си по вяра. Така Теодор пък се явил насън на всички християни, които разбрали за пъкления план на Юлий Отстъпник и на сутринта пазарът бил празен. Никой не купил осквернената стока. Хората бръкнали надълбоко в долапи и почистили мазетата от остатъчни култури. Пекли си хлябове с домашно жито, варили боб. Затова и на Тодоровден се ядат печива.

 

Екипът на kulinarno.bg честити имения ден на всички празнуващи, а на коняри и ездачи пожелава да постигнат пълна хармония с животните си и да бъдат силни и непреклонни като духа на Теодор Тирон.

ПОДОБНИ СТАТИИ

На Тодоровден и конете се черпят с постен обреден хляб

На Тодоровден се меси постна питка за хора и коне и се готви обредно жито за здраве и благословия.   виж още »

Риба, вино и царевичен хляб на Цветница

На Цветница молим за изцерение и говорим с мъртвите.   виж още »

На Благовец се ядат зеленища и се разнася медена пита

На Благовещение не се излиза с празен стомах, а за празничната трапеза се готвят рибник, зеленини и медена погача.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта