Регистрация

На Тодоровден и конете се черпят с постен обреден хляб

20 Mar 2021   /   nina123   /   Видяна: 1936
На Тодоровден и конете се черпят с постен обреден хляб

На Тодоровден се меси постна питка за хора и коне и се готви обредно жито за здраве и благословия.

 

Тази събота - 19.03.2021 г. българите честват паметта на Св. Теодор Тирон, като празникът е известен под името Тодорвден, Конски Великден Тодорица или Тудорица. Християнският празник е с променлива дата, като се пада в първата събота след началото на Великия пост. Традиционни за този ден са т.нар. кушии - надбягвания с коне, които се организират и до днес навред из страната.

 

Теодор Тирон бил военен наемник, ревностен християнин и виртуозен ездач, който се грижел за конете на войниците в Константинопол по време на управлението на император Юлий Отстъпник. Младежът разбрал за пъкления план на императора - да оскверни с кръв от жертвени животни християнския пазар за плодове и зеленчуци, за да се подиграе с новата вяра и нейните последователи. Това се случило в първата събота от началото на Великия пост през 340-а година. През нощта Теодор, молейки се да успее да предпази братята си по вяра, се явил в съня на християните и ги предупредил за плана на Юлий. В събота сутрин пазарът с опръсканата с кръв стока бил безлюден. Вместо това хората събрали остатъците от жито, варива и плодове от зимниците си и сготвили каквото имат.

 

Традиционни ястия на Тодоровден. По традиция на празника се пости, като се консумират немазни храни, каквито има в долапа, мазето, хранилището. Задължително се готви обредно жито, като част от него се пръска по двора за здраве и закрила. Жените месят постни обредни хлябове, големи и сочни, защото с тях се черпят не само семейството, роднини, съседи и приятели, но и конете, участващи в кушиите. Вечерта на трапезата се сервира освен житото, леща чорба, постен боб, салата, обреден хляб и плодове. Храните се готвят с малко захар и олио и задължително без животински продукти.

 

Празненства на Тодоровден. Тази година редица конни бази отказват да се включат в традиционния празник поради спецификите на епидемичната обстановка. Ала в миналото коне са препускали със своите ездачи навред из села и градове. Спечелилият надбягването се окичвал с нова кърпа или риза, слагал на коня си звънец или венче и препускал из домовете, вярвайки че носи здраве и късмет. Където спирал, пояли него с вино, а конят му с вода, давали им по къшей от питката и домакини и ездач си разменяли благословии.

 

На Тодоровден имен ден имат Тодор, Тодора, Тодорка, Теодор, Теодора, Божидар, Тея, Теа, Тео, Юли, Юлия, Юлиян, Юлияна. Екипът на kulinarno.bg честити на празнуващите с пожелание за здраве, успех и семейно щастие.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Тодоровден – яде се жито и постни печива

В деня на Теодор Тирон почитаме коняри и ездачи и готвим храна с остатъци от постни продукти.   виж още »

Как Теодор Тирон спасил християнските пости с жито

Историята за Теодор Тирон и как празнуваме Тодоровден.   виж още »

На Тодоровден ядем варено жито

Свети Теодор Тирон спасил християнските пости от оскверняване. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта