Регистрация

Сънливост след ядене и желание за сладкиш – може да е диабет

12 Jun 2019   /   nina123   /   Видяна: 1980
Сънливост след ядене и желание за сладкиш – може да е диабет

Признаци за преддиабетно състояние – не бива да се изпада в паника, но се появява нужда от изследване.

 

Сякаш няма нищо по-нормално от появата на пословичните сънливост и мързел след хранене. Но безобидното на пръв поглед явление може да се окаже предвестник на една от коварните болести днес – диабет, обясняват македонски учени, цитирани от БГНЕС. Покачването на кръвната захар, води след себе си умора, а фактът, че тя не се разгражда адекватно, е индикация за здравословен проблем.

 

Защо ни се доспива след хранене? Покачването на нивата на захари в организма е само една от причините. Като цяло човешкото тяло е така устроено, че да се стреми да осигури на процеса на храносмилане максимален покой. Затова всякакъв вид физическа дейност може да бъде много досадна на пълен стомах. Не си лепвайте веднага страшната диагноза „диабет“ щом усетите типичния мързел след прием на храна, но бъдете мнителни и за други показатели, съветват експертите.

 

Следете дали след ядене се появява апетит за сладкиши. Като цяло честото желание да напъхате в устата си десерт също е показател за преддиабетно състояние и нарушена обмяна на захар в тялото. Не изпадайте в паника, защото не е задължително да имате проблем – може просто да сте от онези хора, които харесват сладкишите. Нужно е само да следите периодично нивата си на кръвна захар за евентуални отклонения от нормите.

 

Натрупването на мазнини в областта на талията като признак за преддиабетно състояние. Ако ви спохождат сънливост след ядене и апетит за сладкиши, пък и сте забелязали, че в последно време в областта на талията и ханша се натрупват мазнини, които упорито не се махат с тренировки и намаляване на калорийния прием, значи моментът да изследвате кръвната си захар вече е назрял. Това са едни от ранните симптоми, затова бъдете мнителни и не отлагайте посещението при лекаря.

 

Превенция от диабет. Ако опасенията ви се окажат неоснователни, но все пак гореописаните симптоми са налице, можете да промените начина си на хранене така, че да регулирате кръвната си захар. За целта спрете храните с висок гликимичен индекс – бяло брашно и тестени изделия, пържени ястия, всякакви десерти и напитки с бяла захар, плодови мармалади и компоти. Вместо тях наблегнете на зърнени храни (боб, леща, нахут и др.) и пресни плодове за десерт.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Пет навика за превенция от диабет тип 2

Ако сте в рисковата група, променете начина си на живот преди да е станало твърде късно.   виж още »

Няколко принципа на хранене при диабет тип 2

Диабетиците могат да консумират сладкиши и алкохол в умерени количества, а канелата и киселото мляко са техни помощници в опита да се хранят като всек виж още »

Цветни етикети предупреждават диабетици в избора на храни

Червено, жълто и зелено ще показват колко точно е полезен даден продукт в хранителната верига. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта