Регистрация

Пет навика за превенция от диабет тип 2

17 Dec 2019   /   nina123   /   Видяна: 2242
Пет навика за превенция от диабет тип 2

Ако сте в рисковата група, променете начина си на живот преди да е станало твърде късно.

 

Диабет е болест, която погубва пряко и косвено хиляди хора всеки ден. За съжаление според данни на СЗО процентът на заболелите расте, а като основни причини се изтъкват вредният начин на живот и безотговорното отношение към привичките на хранене и грижа за здравето. Разбира се, при диабет тип 2 съществува и наследствена обремененост, но спазвайки няколко прости правила, човек може да се противопостави дори на генетичните си заложби. Ето какво можете да правите, за да поемете отговорността за здравето си и то без да се налага да спазвате строги хранителни и житейски норми.

 

1. Консумирайте алкохол умерено. Няма лошо да си сипете по чашка, за да вдигнете тост с любимите хора или да отпразнувате щастливо събитие. Има проблем да изгълтате шише и да повторите действието си и на следващия ден. Всичко се свежда до умереността. Алкохолът е пренаситен с въглехидрати, които вдигат кръвната захар. Ако си го позволявате често и в големи количества, повишавате риска от диабет с 40%, твърдят английски изследователи. Ако обаче си сипвате умерено, намалявате шанса си да развиете коварната болест с 30%.

 

2. Внимавайте с десертите. Освен ако не сте с наднормено тегло или в преддиабетно състояние, не е нужно да се отказвате от сладкишите напълно. Също като с алкохола – взимайте си ги по-рядко и в малки количества. Нека приемането на десерт не бъде за вас задължителен компонент от основното хранене, а лукс, с който може да си позволите да се изглезите понякога.

 

3. Не консумирайте подсладени безалкохолни. Това важи както за газираните напитки, така и за соковете от кутия. Те са със статута на парче торта, въпреки че човек не го осъзнава, приемайки течността като напитка, а не като десерт. В 250 мл кока-кола има толкова захар, колкото в парче от любимата ви френска селска торта. Интересно, но и в 300 мл бананов сок ще намерите тази захар. Вместо да се лишавате напълно, порадвайте се на газирана вода с изстискан лимон, някоя безалкохолна бира или си сварете чаша чай и го подсладете с лъжичка мед. Фрешовете са добра алтернатива на соковете от кутии.

 

4. Пийте по 2 кафета на ден. Рядко в медицински публикации се среща препоръка за консумиране на кафе, но когато става дума за диабет, тази напитка може да ви предпази. Една-две чаши кафе без подслаждане съдържат достатъчна доза за превенция от диабет тип 2, тъй като са богати на вещества, потискащи полипептида HLAPP, отговорен за предизвикването и развитието на болестта. Така че няма нищо лошо да си ги позволите, ако други аспекти на здравето ви автоматично не изключват приемането на кафе.

 

5. Не забравяйте да се движите. Всяко тяло има нужда от специфично количество движение – за някои една разходка на ден е достатъчна, други трябва да посещават залата три-пет пъти седмично. Въпросът е да откриете своя оптимум здравословни тренировки и да си ги доставяте постоянно. Ако уцелите златната си среда, рискът от диабет тип 2 спада с 23%.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Сънливост след ядене и желание за сладкиш – може да е диабет

Признаци за преддиабетно състояние – не бива да се изпада в паника, но се появява нужда от изследване.   виж още »

Няколко принципа на хранене при диабет тип 2

Диабетиците могат да консумират сладкиши и алкохол в умерени количества, а канелата и киселото мляко са техни помощници в опита да се хранят като всек виж още »

Тежки закуска и обяд срещу диабет тип II

Две основни яденета на ден поддържат понижена кръвната захар и убиват апетита. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта