Регистрация

Цветни етикети предупреждават диабетици в избора на храни

19 Nov 2013   /   nina123   /   Видяна: 2125
Цветни етикети предупреждават диабетици в избора на храни

Червено, жълто и зелено ще показват колко точно е полезен даден продукт в хранителната верига.

Неправилното и неприродосъобразно потбиране на продукти на мнозина по света е не само следствие от липсата на заинтересованост и хранителна култура, но понякога се дължи на пълно незнание. Защитавайки интереса си да рекламират собствената си стока много производители са склонни да показват колко полезен е даден сладкиш за децата, как определена марка пици или паста ви зарежда с енергия за деня, как газираните напитки, направени със заместители на захарта са едно добро решение, а всяка сексапилна личност ще бъде ваша, ако консумирате даден алкохол и др. Срещу двусмислените лъжеатаки на тази информация все още не се е изправил закон, който да накаже всеки, дръзнал да застрашава здравето на хората, обърквайки ги с информация кои храни са полезни и кои не.

И тук в подкрепа на човечеството се включи еквадорското правителство, давайки пример на целия свят, че всеки клиент може да бъде адекватно информиран колко точно захари и вредни съставки съдържа даден хранителен продукт. И то без да се налага да се четат химични съединения, които означават нещо само обучени лаборанти.

Идеята е проста – вече е доказано, че човешката психика реагира на цветовете като едни от тях приема за забрана, а други сочат позволение. На този принцип са създадени и светофарите. Предвид факта, че в Еквадор повече от 50% от населението страдат от затлъстяване, а всяка година умират по 4 500 души от диабет, като най-честата причина е неадекватно на болестта им меню, властите решиха да обзаведат всеки хранителен продукт с цветен етикет, който да обозначава колко точно е полезна дадената кулинарна суровина. Преди броени дни законът им влезе за гласуване и се реши от 1 май 2014 година върху всичко, създадено за ядене да има  стикер съответно в червено, жълто или зелено. Освен това се стигна до съгласие етикетът да заема минимум 15% от опаковката. Правителството обясни, че не дава максимална граница, като по този начин се стимулира производството на здравословни храни, които ще имат шанса да крещят с цялата си „зеленина“.

От световната здравна организация (СЗО) все още се въздържат от възторжени похвали, но не могат да скрият, че мярката е интелигентно решение при борбата с диабета, наднорменото тегло и детското затлъстяване, което също прогресира в последните години в световен мащаб. Властите в Еквадор пък заявиха, че се надяват идеята им да послужи за спасяване на редица човешки животи и да бъде прегърната от множество страни, които искат адекватно да помогнат на населението си в създаването на една по-висока хранителна култура.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Сънливост след ядене и желание за сладкиш – може да е диабет

Признаци за преддиабетно състояние – не бива да се изпада в паника, но се появява нужда от изследване.   виж още »

Тежки закуска и обяд срещу диабет тип II

Две основни яденета на ден поддържат понижена кръвната захар и убиват апетита. виж още »

Български хранителен експерт изготви правилното меню за първолака

Най-важното е детето да закусва вкъщи, а сладкишите и снаксовете за десерт да бъдат заменени с плодове, обяснява проф. Донка Байкова. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта