Регистрация

Сръбската препеченица събра стотици туристи в Белград

16 Dec 2013   /   nina123   /   Видяна: 3590
Сръбската препеченица събра стотици туристи в Белград

Ракиен фестивал в Сърбия запознава света с тайните на високоалкохолния сок от фермвнтирали плодове.

Навечерието на коледните празници и Нова година е последният момент, когато човек може да си позволи да отиде на бленуваната цяла година екскурзия, затова през месец декември туроператорските компании не могат да се оплачат от липса на работа. Именно от наплива на чужденци решиха да се възползват северозападните ни съседи, за да представят пред света качествата на ракията родно производство. Не е тайна, че огнената напитка се прави под това име само на Балканите, въпреки че в световен мащаб съществуват и други нейни разновидности като текилата например.

На специален фестивал на ракията, организиран в Белград този уикенд напитката имаше за цел да спечели сърцата на чужденците, които я дегустираха във всякакви видове и варианти. На специални лекции им бе обяснено, че ракия може да се направи от почти всеки плод, като най-разпространени са сливовата и гроздовата. Асортиментът предлагаше още огнена вода от ябълки, круши, смокини, череши, сини сливи, малини, дюли, праскови и кайсии.

В рамките на фестивала бяха разяснени и тънкостите на производство, отлежаване, оцветяване и допълнително ароматизиране. Сърбите се похвалиха, че държът 12% от световния пазар на ракия като годишно за направата само на сливовица се впрягат над 700 000 тона от костилковите плодове.

Освен това съседите ни си признаха, че почти всяко семейство си произвежда ракия за лични нужди.

За най-добър представител на вида бе обявена двойно препечената сливова ракия, която е престоявала в бъчви от дъб или черница. Тази напитка традиционно производителите наричат ПРЕПЕЧЕНИЦА и особено се гордеят с пивкостта и мекотата й.

В рамките на фестивала се появи и едно леко притеснително за българите желание на сръбските ни събратя. Те пожелаха ракията да бъде обявена за тяхна национална напитка, като пренебрегват факта, че и у нас алкохолната напитка се произвежда в големи дози е спътник на редица семейни и обредни традиции.Т Все още включването й в списъка с кулинарни типично сръбски национални символи не е факт, но ако някой ден се случи, то не би било особено коректно.

 

Вижте препоръчани от kulinarno.bg мезета за ракия!

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Най-голямата лесковашка плескавица в света

Гости на Фестивала на сръбската скара в град Лесковац изядоха гигантска плескавица за по-малко от час.   виж още »

Водката ни прави умни и креативни

Учени доказаха, че умерената консумация на водка обостря мисленето. виж още »

Чашка ракия на ден пази от болести

Балканският навик за ракийка със салатка има лечебна сила. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта