Регистрация

Средновековни монаси създали модерните диети

09 Jan 2014   /   nina123   /   Видяна: 3877
Средновековни монаси създали модерните диети

Холивъдските знаменитости топят килограми с принципите на монаси, върху които се основават двете звездни диети 5:2 и Додо.

Неделима част от религиозните рируали по света е начина на хранене. Едни вярващи приемат кравите за свещени и тяхното месо е неприкосновено, други отричат консумацията на свинско месо, при трети съществуват принципи на постене, продукти табу за определени периоди от време, но общото между всички е, че имат здраво утвърдени норми на ядене, които се стремят към пречистване на тялото и извисяване на духа.

Група от професори по история в университета Ланкастър завърши проучване върху хранителните навици на средновековни монаси от Европа и Азия. Заключенията обаче изненадаха научния колектив, който обяви на пресконференция, че старинните религиозни диети имат огромно сходство с редица книги и материали за хранене, написани и спазвани от днешни музикални и кинозвезди и техните експерти по хранене.

Една от прословутите звездни диети е 5:2. Tова е принцип, според който в 5 дни от седмицата се яде умерено, като може да се приемат и животински продукти. В останалите два дни тялото трябва да се пречисти от погълнатите токсини, затова ако се хапва твърда храна, то тя трябва да е с растителен произход и да бъде лека. Тук професорският екип обяснява, че средновековните отшелници са имали подобен стереотип на хранене, като два дни от седмицата са се посвещавали задължително на прочистването на организма от изяденото през останалите пет. Тогава са живеели на вода и молитви в името на връзката между човешкото и бога.

Известната диета Додо, спазвана от Бритни Спърс, Кристина Агилера, Мелани Грифит и дори скандалния с нездравословния си начин на живот рапър Еминем има почти същите принципи. В нея по таблица се изчисляват дните от седмицата, които са отредени на „изчистване“, като се сумира вида на погълнатите храни в последно време, количествата и приетите калории.

В края на пресконференцията Проф. Хотички, член на екипа, заключва, че идеята за правилното хранене е непроменена от векове, като се е зародила независимо еднa от другa в различни крайща на света. Ученият смята, че тенденцията към природосъобразен начин на живот е изконно заложена във всяка живо същество, затова е само въпрос на умения и тренировки човек да успее да се вслуша във вътрешния си глас. А той не би го излъгал кое е полезно и кое не. Всяко едно тяло знае от какво има нужда, но напрегнатото ежедневие често е пречка да се отговори на истинските търсения на организма.

Учените са на мнение, че още от раждането, всеки човек умее да се грижи за хранителните си принципи, но постепенно заобикалящият свят моделира индивида според своята мода и ресурси, а по този начин хората губят умението си да подбират количествата и вида на продуктите, които ще сложат в устата си.

Колкото до днешните звезди – те не се ръководят от идеята за духовно пречистване, но екипът напомня, че виждането на средновековните монаси например е било, че няма как човек да бъде извисен, ако тялото му е омърсено. Под „омърсено“ се разбира дори с излишни килограми, които символизират разточителство и чревоугодничество. Така че и макар концепцията за крайната цел да е различна, то целта, както и средствата за нейното постигане са еднакви.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Зелено кафе гарантира тънката талия на звездите

Холивудската тайна за отслабване превзема света. виж още »

Кейти Пери и Кели Осбърн отслабват с гъби

Нова гъбена диета сваля обиколките на талията и ханша, но не топи бюста. виж още »

Прекрасните хранителни навици на Памела Андерсън

Русокосият сексимвол на няколко поколения е заклета вегетарианка и призовава да не се убиват животни за храна. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта