Регистрация

Срамно скъпи японски храни, известни по цял свят

09 Sep 2022   /   nina123   /   Видяна: 1603
Срамно скъпи японски храни, известни по цял свят

Най-скъпите японски плодове, гъби и месо са търсени по цял свят въпреки срамно високата си цена. Кои са тези хранителни продукти и защо струват толкова много?

 

Човек се е сетил да изяде какво ли не, растящо и пъплещо по Земята, а обикновения инстинкт за надмощие над глада се е превърнал в творчество, наречено кулинария. Днес голяма част от хората по земята не просто ядат, ами се хранят, внимателно подбирайки продуктите, които слагат в устата си и взискателно търсейки най-добрия начин за приготвянето им. Така някои храни са достигнали рекордни цени. Какви са скъпите японски храни, разказва Слави в канала си The Clashers. А заслужават ли си цената – преценете сами.

Японска диня Денсуке. Представете си голяма черна диня, която достига до 250 евро за брой. Те имат много по-голяма сладост и сочност от обикновените карпузи по родния пазар. Там всяка хапка е незабравимо удоволствие. Високата им цена идва от малката достъпност на продукта. Отглеждат се само на о-в Хокайдо, като на година се произвеждат 10 000 броя от тях. За „скромната“ сума от 5 000 евро е продадена и най-скъпата диня Денсуке. Тези дини се считат за луксозен подарък, символ на любов – вместо шоколад за Св. Валентин. Ето защо производителят ги предлага и в елегантни подаръчни кутии. Така цената вече наистина е огромна… за една голяма диня.

Пъпеш Юбари. Отново в Япония расте и най-скъпият пъпеш на света, като цената му средно е около 10 000 евро. Вкусът е описван като божествен, но щом има хора, които си го купуват, може и да е вярно. Въпреки това някои богаташи предпочитат да си купят Юбари, за да го съхраняват в дома си като символ на висок социален статус. Такъв е случаят и с Такамаро Куниши, който си купува най-скъпият в света пъпеш на стойност 50 000 български лева. Историята мълчи какво е направил с него след това.

Гъби Мацутаке. На вид изглежда като обикновена гъба и расте по целия свят, но Японското мацутаке държи рекорд за най-висока цена, защото експертите го определят като най-крехкото и с най-наситен вкус. Килограм от гъбите струва 1 000 евро, а добивът спада всяка година. През 2020 г. са набрани само 10 000 кг мацутаке, а причината е вредител, който унищожава почвата, в която растат взискателните гъби. Освен това се берат само веднъж годишно, затова който не ги е опитал в сезон, ще трябва да чака до следващата година.

Телешко Кобе или телешко Уагио. Кобе е специална японска порода телета, чието месо е официално обявено за най-скъпо и вкусно в света. 300 г от месото са приети за порция, а в заведенията тя стига до 1000 евро. Разбира се, на двойно по-ниска цена кобе може да бъде закупено за приготвяне в домашни условия, но едва ли има смелчаци, които така да си играят със скъпия продукт. Мръвката е изградена от фини нишки сланина, които се наместват вътре в структурата на месото и се разтапят при термична обработка. Така парчето месо се напоява със сочност по естествен начин. Животните във фермите за кобе се хранят само с най-скъпите и чисти продукти, дават им да пият пира и дори им пускат или свирят на живо класическа музика. С месо от порода кобе се приготвя и традиционното японско Уагио, което представлява специално изпечено на плоча телешко. За истинско уагио, независимо дали в Япония или друг ресторант по света, си пригответе солена пачка. От няколко години кобе се продава и в Европа. Преди се е считало, че японските заводи за кобе не отговарят на европейските стандарти и продажбата в ЕС е била забранена.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Какво представлява уасаби и разликата между горчица и уасаби

Защо лютивината на японското уасаби се усеща по различен начин от тази на горчицата и пикантните храни и как се прави уасаби?   виж още »

Азиатски алкохолни напитки с цяла змия, бебета мишки и животински части

Гнусни оризови напитки с добавки на животни в тях потрисат любителите на флората и фауната и предизвикват потрес в разбиранията на модерния човек. Тоз виж още »

Картофи Ла Бено – най-скъпите картофи в света

Най-вкусните картофи в света са с естествена соленост от морска вода, имат дъх на цитруси и оставят послевкус от печени ядки.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта