Регистрация

Спиртните напитки не убиват мозъчни клетки

25 Nov 2013   /   nina123   /   Видяна: 4510
Спиртните напитки не убиват мозъчни клетки

Доказаха, че от алкохол не се оглупява, а питиетата започват да убиват клетки чак в състояние на кома.

Пиянството и махмурлука – състояния, която занимават както психологията, така и медицината в опит да се установи как точно работи човешкия мозък и тяло под въздействие на алкохола, как се възстановява и какви са щетите за организма и ума. Доскоро витаеше мистичното твърдение, че главоболието след  тежък запой е в следствие на голямо количество умиращи мозъчни клетки, а обръщането на чашки води до тежка зависимост, психически отклонения, невротични състояния. Същевременно колкото по-често е то, толкова по-големи са щетите върху мисловната дейност, уменията за запаметяване и способностите за логическа последователност.

На пук на всички тези доказателства европейски международен екип от учени доказа, че алкохолът НЕ убива мозъчни клетки, освен ако не се стигне до състояние на кома, за което е нужно особено количество огнена течност и добра престаравка от страна на пияча.  Противно на досегашните твърдения – спиртните питиета не пречат особено на мозъчната дейност, дори напротив – в малки количества я активизират и подпомагат концентрацията (още информация – вижте ТУК).

За целта на изследването учените направили подробен анализ на мозъка на 200 мъртви човека, като 100 от тях били алкохолици. Наблюденията показали, че при последователните пиячи няма структурни изменения на мозъчна тъкан, нито клетките и тяхната плътност са по-малки. След множество опити експертите били категорични – единственият начин алкохол да възпрепятства мозъчните функции е, ако количеството и вида на питието доведат до състояние на кома.

В доклада от изследването се обяснява, че въпреки доказателствата алкохолът далеч не е безвреден. Той разрушава комуникацията между отделните нервни окончания, затова даден нервен импулс се налага да търси заобиколен път в опит да достигне до мозъка. Това обяснява и факта, че под влияние на спирта човешките реакции са забавени. Хубавото обаче е, че разрушените връзки имат функцията да се регенерират, затова ако редовния пияч се откаже от навика си, тялото му може да се възстанови. Единствените непоправими щети са нанесените върху черния дроб.

В рамките на проучването е установена и още една зависимост – хората, които имат навика да си пийват редовно, но в малки количества, по-рядко развиват старческа деменция, шизофрения и психически растройства в напреднала възраст. Изследователите смятат, че явлението се дължи на факта, че в малки количества алкохолът действа кръворазширяващо и помага на мозъното оросяване.

 

Ако искате да си пийнете нещо свежо с градус – ето няколко рецепти:

Как се прави Оргазъм с Бейлис

Как се прави секс на плажа

Коктейл Гимлет с водка

Глювайн - греяно вино

Ягодово вино

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Тренировки за мозъка чрез храни

Можем да повишим мозъчната си дейност и сложността на запаметяване с храни като грозде и стафиди, горски плодове, зелени листни зеленчуци, подправки и виж още »

Калорийна стойност на видовете алкохол и защо пиенето пречи на диетата

Мит е, че алкохолът е суперкалоричен, но е факт, че спира горенето на мазнини и убива полезните вещества в организма. виж още »

Алкохолът удря най-здраво 29-годишните

Четири години преди навършване на христовата възраст махмурлукът е най-тежък. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта