Регистрация

Тренировки за мозъка чрез храни

10 Dec 2013   /   nina123   /   Видяна: 3923
Тренировки за мозъка чрез храни

Можем да повишим мозъчната си дейност и сложността на запаметяване с храни като грозде и стафиди, горски плодове, зелени листни зеленчуци, подправки и сьомга.

Мозъкът е най-висшата сила в човешката природа, твърди д-р Мария Папазова, гост в предаването „На кафе“ по Нова ТВ с водеща Гала. Специалистът обяснява, че както всеки сложен инструмент, така и нашият ум се нуждае от прочистване, настройване, почивка и тренировка. За него си има строго специфични полезни вещества, които активизират функцията и го опресняват, подпомагат работата му чрез подкрепа на съсредоточаването, логическата мисъл и аналитичността. Чрез него се поддържа и физиологията на тялото, както и връзката между отделните му части, за да могат те да съществуват в един цялостен организъм и хармония.

Съвременният начин на живот със своята интензивност и най-вече нивата на стрес разрушават мозъка. Под влиянието на силните негативни емоции като припряност, притеснение, притискане от срокове, липса на възможности, тялото отделя хормона кортизол. От надбъбречната жлеза „троянският кон на мозъка“ потегля към „главния управленски център на тялото“, където разрушава връзките между отделните му части и към другите компоненти от тялото.

Отделянето на кортизол и неговото пагубно влияние върху запаметяването и мисловната дейност могат да бъдат контролирани и сведени до минимум с някои храни, обяснява д-р Папазова. Има продукти, които са специфични спрямо мозъчния метаболизъм и трябва да се приемат често, ако желанието е да разполагаме с остър и безпогрешен ум. Основната съставка, от която мозъкът се нуждае, за да се запаси с енергия за функциониране е глюкозата, като се препоръчва тя да попада в организма чрез естествени храни, а не като добавка.

Гроздето е лекарство против забравяне и липса на концентрация. Освен богато на глюкоза, то съдържа и невродупамин – съставка, която освежава и подмладява мозъчната дейност и подпомага предаването на нервните импулси. Ако не броим калории, по-подходящия вариант на гроздето са стафидите, в които съставките са още по-концентрирани и се доставят чрез кръвта до мозъка в по-големи дози.

Зелените листни зеленчуци са силен умствен стимулатор заради съставката си хлорофил, определяща и цвета им. Тя внася жизненост в мозъчните клетки и създава усещането за отпочиналост и добро настроение. А този вид позитивна жизненост парира отделянето на кортизол. Освен това са богати на лутеини и антиоксиданти. Лутеините допринасят за зрителната памет, помагат да се запони лице или картина, както и да се създадат причинно-следствени връзки между два обекта. Антиоксидантите пък прогонват свободните радикали и спират стареенето и износването на мозъчните клетки.

Боровинки, касис и къпини са благодат за мозъка. Те подпомагат умствения потенциал, като увеличават броя на мозъчни клетки. Доказано е, че стимулират деленето им и също даряват с глюкоза, която да подхрани новопоявилите се клетки до достигането на тяхната зрялост. Затова се препоръчва да се приемат често всякакви горски плодове и да се ядат спокойно на корем, когато е сезомът им. Зимата могат да се хапват и замразени, тъй като не губят клачествата си.

Цвеклото е мощен антиоксидант и се бори с атеросклерозата на мозъчните съдове. Действат и противовъзпалително, както и подобряват кръвообращението под мозъчната кора.

Други храни, които д-р Папазова горещо препоръчва за поддържане и развитие на умствения потенциал са филето от сьмга, богато на важните омега 3-мастни киселини, тиквените семки и въобще всякакви ядки, подправки като куркума и канела и черен дроб.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Хранителни навици, предизвикващи деменция

Петте грешки в храненето, които ускоряват и засилват появата на старческа деменция.   виж още »

Полезни сладкиши от Sweet Dreams за стимулиране на мозъка при учене

Ядки, натурален шоколад, сушени плодове и полезни мазнини засилват паметта и създават спокойствие преди изпитите.   виж още »

Спиртните напитки не убиват мозъчни клетки

Доказаха, че от алкохол не се оглупява, а питиетата започват да убиват клетки чак в състояние на кома. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта