Регистрация

Риба, вино и царевичен хляб на Цветница

19 Apr 2019   /   nina123   /   Видяна: 1763
Риба, вино и царевичен хляб на Цветница

На Цветница молим за изцерение и говорим с мъртвите.

 

Тази неделя – 12-и април православните хриятияни честват Цветница – празник на пролетта, цветята, здравето, но и мъртвите хора. Легендата разказва, че на този ден Йсус Христос пристига в Йерусалим, посрещнат от поклонници, носещи върбови клонки в знак на радост от срещата със Спасителя. Божият син отишъл в храма, където изцерил с докосване и молитви много болни, загубили надежда, че ще върнат здравето си отново.

 

На Цветница се отправят молитви за изцеление. По традиция жените стават преди изгрев слънце и замесват царевичен постен хляб. Това е вид качамак, но вместо масло и мляко в него се слага олио и вода. Заедно с вино, вода, парче от готовата питка и наръч царевични кочани или листа се ходи призори на гробище. Пали се огън от царевичните остатъци и докато пламъкът гори, се говори с починалия близък. Водата, виното и царевичният хляб остават на гроба, а жената отива на църква. Там се моли за личното си здраве и това на близките и обичаните хора. Взима върбови клонки, връща се у дома и ги прави на венец, който се окичва на входната врата за здраве на семейството.

 

На Цветница се сервира празнична вечеря. Още преди залез близките се събират на празничната трапеза, където по правило има салати и врива за предястие и гарнитура, печена или пържена риба или морски дарове за основно и печени плодове или сладко жито за десерт. Задължително масата се украсява с букет свежи цветя, пие се вино и се яде постен хляб. Не се консумира месо, тъй като Великият пост продължава.

 

Екипът на kulinarno.bg честити празника на всички именници, българи и християни!

ПОДОБНИ СТАТИИ

Как се празнува и какво се готви на Лазаровден и Цветница

На Лазаровден и Цветница е позволено хапването на немазна риба въпреки Великия пост.   виж още »

На Лазаровден с яйца, а на Цветница - с печена риба

Нарушаването на строгия пост е разрешено събота и неделя преди Възкресение.   виж още »

Тази Цветница – един по-различен празник в извънредна ситуация

На Цветница носим на починалите качамак, а с близките хапваме морски дарове.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта