Регистрация

Рецепти с кенгуру, ему и ехидна влизат в тасманийски музей

31 May 2014   /   nina123   /   Видяна: 3466
Рецепти с кенгуру, ему и ехидна влизат в тасманийски музей

Стара австралийска готварска книга описва кулинарния подход на белите заселници към местните животински видове.

Австралия е континент, на който живеят уникални за планетата представители на фауната. Сред тях са коалата, кенгуруто, ехидната, тасманийският дявол, уомбата, емуто и други пухакви, пернати и люспести обитатели – кои отровни, кои агресивни, кои страхливи... но всички те са нестандартно свидетелство за уникалното животинско разнообразие на Земята.

С пристигането на заселниците от Стария свят на тези животинки започнало да се гледа като на храна и за съжаление мнозина от тях се харесали на хората с бяла кожа, които прилагали вече познати рецепти от Англия за направата на ястия от странните животинки. Британецът Едуард Абат решава да обедини в книга новите готварски открития, за да препечели някои бърз лев от местния наръчник за готвене.

Така в началото на 19-и век или преди повече от 150 години, се появява първата австралийска готварска книга, която предлага рецепти за приготвянето на нестандартните животни. Описаните техники обаче остават в забвение до началото на 2014-а година, когато готварският съветник е открит и в момента е изложен в тасманийския исторически музей. Ето и някои от щурите за днешния човек предложения за приготвяне на местни животни.

Рецептата за пълнен таралеж представлява всъщност изкормена ехидна, в която са прибрани запържени в животинска мас зърна, семена и ядки, заедно с част от карантията на животното, евкалиптови листа и местни билки. Хора, опитвали деликатеса са на мнение, че месото на бодливото австралийско животинче е доста сходно с крехките мръвки на прасенце сукалче.

Пан джам е ордьовър от кенгуру. За да си го направите трябва да си набавите опашки от подскачащото двуотробно и мас от ему. Наклаждате огън и изпичате на него опашките както са си цели с все козината. Тя ще се опърли, а кожата ще заприлича на кора, която ще обелите много лесно. След това в дълбок съд разтапяте мазнината от птицата, накъсвате обелените опашки на по 2-3 парчета и пържите заедно със семена и гъби. Според експериментаторите предястието наподобява панирано телешко.

Сред изумителните и гнусни за повечето хора днес рецепти впечатление правят наподобяващите чеверме тасманийски дяволчета, печени на шиш, а като истински деликатес звучат рецептите с мозък от кенгуру и различни части от ему. В книгата могат да бъдат намерени съвети кои местни подправки с какви видове ястия си отиват, както и сбор от коментари, оприличаващи месото на новите животни на познати вкусове от Стария свят.   

Вижте и едно предложение за Филе от кенгуру с китайско зеле и песто от кориандър.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Хагис – комбинация от шотландска култура и агнешка карантия

Гнусното на пръв поглед ястие хагис е забранено за продажба в някои страни, но мнозина копнеят за шанса да го опитат. виж още »

Арабски деликатес – пълнена камила с овца и пилета

На бедуинската сватба се приготвя тържествено ястие с близо тон месо. виж още »

Три от най-гнусните ястия на света

Печени морски свинчета, развалени запъртъци и пържени скакалци привличат туристи от цял свят. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта