Регистрация

Ресторант готви с продукти от боклука

09 Oct 2014   /   nina123   /   Видяна: 2642
Ресторант готви с продукти от боклука

Да се наядеш с изхвърлените остатъци на някой друг се превърна в модерна кампания.

Докато в едни страни цели народи гладуват, то в други е неписана традиция недоядените блюда да отиват директно в боклука, а хората дори и да не се замислят за гастрономическите си разхищения, поръчвайки още и още продукти, които да присъстват на трапезата. Една от човешките ценности, на която учат редица религии по света, е именно уважението към храната и нейното споделяне с бедните и гладните. За съжаление тази душеспасителна практика е все по-чужда на модерните общества, които като че ли приемат храната за даденост.

Колко много храна се изхвърля реши да докаже британски предприемач, който отвори заведение, предлагащо ястия, приготвени с продукти от боклука. През нощта служители на кафене Skipchen, подобно на бездомници, обикалят и претърсват отпадъците на хората, като прибират всичко, което може да бъде изядено и не заплашва здравето и живота на хората. Така от хлебни огризки и остатъци от манджи до цели непокътнати пици, бисквити и сандвичи влизат в кухнята на заведението, където се превръщат в основа на нечия закуска или обяд.

Кампанията, подета от  Сам Джоузеф – съуправител на кафенето и един от директорите на организацията The real junk food project има за цел да предизвика у хората онова уважение към насъщния залък, което натовареното ежедневие и модерните навици са погребали. Сам приема за уникален факта, че десетки британци в Бристоу могат да се нахранят с остатъците от съгражданите си.

Идеята преминала към реализация преди по-малко от година, когато местна статистическа агенция публикувала резултати относно храната, която британеца изхвърля. Оказало се, че на Острова 5 милиарда паунда годишно постъпват в боклуците под формата на продукти за ядене, което представлява 15 милиона тона хранителни продукти, запокитени в сметта. Цифрите са наистина неприемливи, но за да се промени този факт, трябва да се моделира мисленето на отделния човек.

Затова заведението Skipchen от месец септември разраства кампанията си чрез обяви за приемане на дарения. Така в кафенето физически лица, магазини и хранителни вериги могат да донасят недоядената си храна и всичко за хапване, което са предвидили да бъде изхвърлено, а при установяване на годността му, то със сигурност ще засити глада на други хора, като изпълни свещената си хранителна дейност докрай.

Храната от боклука, която се предлага в кафенето е на символични цени, като позволява на по-бедните също да си хапнат нещо вкусно и добре приготвено. Всеки плаща според желанията и възможностите си, защото ценоразписът не е фиксиран. Същото важи и за менюто – то просто е съставено от намерените продукти миналата нощ или от получените дарения.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Заведение без персонал разчита на човешката честност

Не само, че неохраняемото кафене никога не е ограбвано, но управителят се радва средно на 15% печалба от бакшиши за денонощие. виж още »

Заведения, които предлагат нестандартни услуги

Все някъде из света човек може да намери храна и напитка изцяло по вкуса си. виж още »

Японски ресторант обгрижва клиенти без сервитьор

Поръчките се дават чрез тъчскрийн, а блюдата пристигат и си отиват на подвижна релса. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта