Регистрация

Първото дете в семейството израства по-дебело

07 Feb 2014   /   nina123   /   Видяна: 3031
Първото дете в семейството израства по-дебело

Първородната рожба на всяка майка е с по-силна инсулинова резистентност и натрупва повече мазнини с времето.

В голяма част напълняването е генетично заложено и е твърде нормално, ако двама родители с наднормено тегло създадат поколение, то и децата им да трупат повече килограми, отколкото своите връстници. Изглежда естествено също така братя и сестри да имат еднаква физика, структурата на телата им да има общи черти, проблемните зони, в които се задържат мазнини да са едни и същи. Но не винаги е така. А защо – учени от университета в Оукланд – Нова Зеландия впрегнаха сили да разбулят тази мистерия.

Изследователите заключват, че в повечето случаи е нормално първородното дете в семейството да е по-склонно към напълняване, отколкото братята и сестрите му, родени след него. Тази зависимост се проявява не само в детска възраст, но може да се наблюдава в пубертета и дори в пенсионна възраст. След установяването на зависимостта, експертите запретнали ръкави да открият и на какво се дължи тя.

Оказва се, че детето, което е родено първо, в над 80% от случаите има по-висока инсулинова резистентност. Това означава, че неговият организъм разгражда по-трудно въглехидратите (т.е. захарите) и е по-чувствително към всичко сладко, с което се храни. Освен това инсулиновата резистентност може да се увеличи с напредване на възрастта затова дори и на късен етап батковците и каките в семейството могат да натрупат нездравословно тегло и мастни пояси.

На изводите от проучването родителите трябва да обърнат особено внимание, и да се погрижат за правилното хранене на първата си рожба. Макар че някои психолози наричат първородното дете „учебно“, защото именно то посвещава мъжа и жената в техниките за отглеждане на потомство, майката и бащата тябва да са на ясно, че именно грешката с начина на хранене тук би могла да има най-сериозни последствия. Затова основния съвет към тях е да наложат контрол (което НЕ означава да спират изцяло) върху сладкишите, десертите и мазните храни, които наследникът им изяжда и да се опитват при всяка възможност да ги заменят с плодове.  

ПОДОБНИ СТАТИИ

Африканките, жертви на расизъм, страдат от затлъстяване

Негърките, станали обект на расова дискриминация, качват килограми с годините. виж още »

От чипса децата затъпяват, развиват депресия и проблеми със сърцето

Купешките пържени картофки в пликче водаят до липса на съсредоточаване, апатия, нарушения в паметта и сърдечно-съдови пороци – предупреждават уч виж още »

Какво да закуси детето преди училище

Нахранете мъника си със здравословни ястия преди да го изпратите  в средището на образованието и вредните високалорични тестени закуски. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта