Регистрация

Първият в света яйцемат „снася“ в Хърватска

28 Mar 2014   /   nina123   /   Видяна: 2972
Първият в света яйцемат „снася“ в Хърватска

Автомат за яйца пуска черупчесто коко срещу стотинка.

Свикнали сме – по спирки и паркинги, в офиссгради и учебни заведения, дори в закусвални и столови има автомати, които срещу определена сума ни дават даден продукт. Умните машинки заменят човешката сила в действие, което може да бъде роботизирано – като правенето на кафе и чай, подаването на пакетиран сандвич и безалкохолна напитка, пакетче дъвки, минерална вода, вафличка. Тези машини гарантират, че в колкото и часа да отидете, работното време на персонала няма да е свършило и да попаднете пред затворена врата.

В последно време някои от най-големите вериги създадоха автомати за продуктите си. Сред тях се нареждат Кока-кола, McDonald’s, Нескафе. И успяват да решат редица проблеми с изчакването на опашка, суетенето на сервитьорите, наемането на допълнителен персонал и дори развалянето на банкноти, за което мнозина се научиха да ползват роботизираните продавачи. Светът се развива към практичното, лесното и евтиното в една епоха на механизация на човешкия труд.

Интересен е примерът с нововъведената машина за пускане на яйца срещу монети. Създателите й я наричат яйцемат, а тя оперира на същия принцип като кафемашината, тази за сандвичи, напитки, сладкиши и бонбони. Иновацията вече е факт в хърватския град Вараждин, където случайни минувачи в нужда или пък редовни клиенти си набавят пресни яйца за трапезата. Апаратът подава черупчестия кокоши продукт внимателно, без да го наранява, като е програмиран да връща ресто. С цел стоката да е винаги прясна, машината не събира повече от 600 яйца, които се изчерпват за около ден. Освен това се съхраняват при определена температура, за да се гарантират хранителните им свойства и автентичните вкусови качества.

Яйцематът е  идея на местни вараждинци. Жителите на градчето се занимават предимно със земеделие и животновъдство и дори най-възрастните от тях отглеждат кокошки. Мнозина  нямат на кого да продадат незначителната си продукция, която обаче е в излишък за домакинството. Затова опират до иновативната машина, където зареждат яйцата, а след това събират натрупалите се пари, като плащат комисионна за услугата. Така печелят и клиенти, и продавачи и всеки е доволен.

Ако вече сте се добрали до автомата или пък просто искате да си сготвите яйчице, вижте нашите предложения:

Омлет със спанак

Варени яйца на очи

Яйчен флан с мляко

Печени филийки с яйца и сирене

ПОДОБНИ СТАТИИ

Модерни кокошки лекуват тежки болести

Китайски кокошки снасят яйца, лекуващи рак, хепатит и множествена склероза. виж още »

Какво означавт цифрите от кода на купените яйца

Как да познаем яйцата от свободно отглеждани кокошки и колко е срока на годност на птичите продукти. виж още »

Шантави домакински прибори и техните изобретатели

Тостер пече филийки с усмивки и мадами по монокини, а електрическа вилица върти спагетите за изяждане. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта