Регистрация

Пълнени патладжани с агнешко и сос Терияки

24 Jun 2013   /     /   Видяна: 4139
Пълнени патладжани с агнешко и сос Терияки

В съзнанието ни Великден е свързан с боядисването на яйца,с хапването на домашен козунак и печено агнешко месо. Питали ли сте се обаче, как може да направите Великден по-различен от обикновеното? Ние искаме да ви улесним. Ето как.

Предложете нещо различно този Великден. Опитайте нов метод за боядисване на яйцата. Или добавете по-различен конфитюр в козунака, ако сте решили сами да го приготвите. Или пригответе агнешкото месо по нов начин, за да впечатлите своите гости. Ние ще ви дадем идея за последното. Предлагаме ви една рецепта, която има екзотичен привкус и в същото време ще продължите да се придържате към стандарта: агнешкото месо.

И преди да ви представим рецептата, ще ви разкрием тайната й. А тя е в използването на универсалната Терияки марината и сос с марката Kikkoman.

Ако не сте опитвали продукт с тази марка, е време да го направите. Всички продукти, които се предлагат от японската марка, са световноизвестни. Те се използват не само от любителите в кухнята,  но и от доказали се майстори-готвачи по целия свят. За разлика от другите соеви сосове, този с марката Kikkoman, има напълно натурален произход. За японците истинският соев сос се произвежа само от соя, вода, пшеница и сол и трябва да ферментира по естествен път в продължение на поне 6 месеца.  Именно такъв е и соевият сос на Kikkoman, а като допълнение към всички естествени съставки в себе си, той не съдържа генномодифицирана соя!

Пълнени патладжани с агнешко и Терияки марината

Знаете ли, че Гърция се възприема като страната на доматите, ароматните диви билки и патладжаните. Ястието, което ще ви представим съдържа тези продукти, но сосът Терияки ще промени "курса",  така че да съчетае в едно вкусовете на Изтока и Запада.

Продукти:
• 350 гр нетлъсто мляно агнешко
• 2 с.л. кориандър
• 2 с.л. Kikkoman Терияки марината
• 2 големи патладжани
• 2 с.л.  зехтин
• 1 глава лук, обелен и нарязан на ситно
• 150 гр гъби, нарязани
• 2 с.л. доматено пюре
• 400 гр нарязани домати
• 200 гр дългозърнест ориз, варен
• 2 с.л. кедрови ядки
• 1 с.л. нарязан пресен джоджен или босилек
олио

Приготвяне:
Поставяте агнешкото месо в купа и го разбърквате с Терияки маринатата и кориандъра. Покривате го и го слагате в хладилник за 2-3 часа.

Вземате патладжаните и ги разрязвате по дължина. С лъжица премахвате вътрешността от всяка половинка и ги нарязвате на ситно. Сварявате "лодките" патладжан за около 3 минути, за да омекнат. След това ги отцеждате и оставяте настрана.

Загрявате олиото в голям тиган и изсипвате лука, за да омекне. Добавяте агнешката кайма, след като е простояла в хладилника и пържите за около 5 минути. Добавяте гъбите, доматеното пюре, доматите и нарязания патладжан, покривате с капак и оставяте да къкри за 30 минути. След това разбърквате получената смес със сварения ориз, кедровите ядки и джоджена/босилека.

Загрявате фурната на около 180 градуса. Междувременно взимате "лодчиците" от патладжана и ги пълните с получената смес от агнешкото, ориза и подправките. Поставяте лодките в тава и ги покривате с фолио. Печете в продължение на 30 минути. Сервира се докато са топли с гарнитура от салата по ваш избор.
Ако искате да научите още по-интересни и екзотични решения за Великденската трапеза, прочетете повече тук.


ПОДОБНИ СТАТИИ

Суши в домашни условия – мисията възможна

Сигурни сме, че сте запознати с факта, че съществуват много различни видове суши. А разнообразието от продукти, които се използват за направата му, вк виж още »

Bento lunch box или японските кутии за храна

Макар и все още не много топли, март и април ни напомнят за свежест, цветно настроение и много разходки. А заедно с това и за много приятни излети и п виж още »

Здравословно хранене - прекият път към щастливия живот

Макар и да сме в края на март, все още можем да кажем, че годината е в началото си, а настъпващата пролет съвсем ни помага да избистрим умовете си и д виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта