Регистрация

Признаци на хиперфагия и възможно развитие на хранителната болест

02 Oct 2019   /   nina123   /   Видяна: 1996
Признаци на хиперфагия и възможно развитие на хранителната болест

Какво представлява болестта хиперфагия и как се лекува или потиска?

 

Познавате ли онзи неистов глад за нещо определено, който се появява изневиделица и става толкова натрапчив, че е трудно да се контролира? Това може да е начало на хиперфагия, обясняват германски хранителни експерти. Психолози пък са на мнение, че ако гладът започне да чука на вратата все по-често и е съпроводен с копнеж за все по-вредни храни във все по-странни часове, то нуждата от помощ е настъпила.

 

Какво представлява хиперфагията? Това е модерна болест, която води до зачестяващо преяждане. Хората, които доказано страдат от заболяването не могат да спрат да се тъпчат, също като при болимията, но с тази разлика, че не повръщат след това. Хипергрфагия е свързана с храненето, но всъщност е психическо разтройство. Обяснява се, че нуждата от внимание, щастие, спокойствие, сигурност започва да се изразява като нужда от поглъщане на храна.

 

Как започва хиперфагията? В началото състоянието е безобидно. След стресова ситуация в ежедневието човек изпитва силна нужда да погълне дадено ястие, като най-често това са вредните бързи храни, сандвичи, пици, чипсове или шоколад и сладкиши. В рамките на няколко дни обаче се появява отново силното желание, с още по-неустоима натрапчивост. Когато развие периодичност, се отчита и покачване на теглото. Заболелите трудно могат да се контролират и се оставят по течението на неистовия апетит.

 

Крейвингът хиперфагия ли е? Не е задължително крейвингът да прерасне в хиперфагия, но съществува тази възможност. Крейвинг идва от думата crave – жадувам, копнея и представлява еднократната поява на неутолим глад в часове извън нормалния хранителен режим. Това може да е среднощното ставане за храна и особено шоколад. Не бива веднага да се поставя тежката диагноза, но е добре да се следи състоянието.

 

Кога и как се лекува хиперфагията? Зачестяването на глада и последвалото от него преяждане е сериозен проблем. Той се решава НЕ с диети, а с посещение при психолог или психоаналитик. Здравословните разстройства няма да закъснеят, защото при хиперфагията следва драстично покачване на килограми, което води до усложнения във функцията на органи и системи. По-страшна е депресията при подобно състояние, която може и да е неговия първопричинител. Тя е силна и животозастрашаваща, затова трябва да се излекува докато е възможно.

 

Кои състояния се бъркат с хиперфагия? При дамите често преди началото на месечния цикъл се появява по-силен глад, свързан предимно с желание за прием на високовъглехидратна храна. Това се обяснява с нарушаване на хормоналния баланс. Хормоните обаче могат да се бушуват и в други обстоятелства, които също да предизвикат апетит. В този случай е добре да ги изследвате, преди да се обявите за болен от хиперфагия.

 

Преддиабетните състояния също наподобяват хиперфагия. При развитие на диабет тип 2 нивата на кръвната захар рязко спадат, откъдето може да се появи неистов глад за сладкиши и бързи въглехидрати, най-вече тестени изделия. Ако попадате в рисковата група, по-добре си следете захарта в кръвта, отколкото да се притеснявате, че може да получите психодиагноза.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Известни хора, починали от преяждане и препиване

Исторически личности, за които лакомията, гладът и ненастиността се оказали фатални. виж още »

Убиване на апетита с миризми и напитки

Мирисане на банани и ментов дъх на пастата за зъби и питието спират желанието за ядене. виж още »

Психологически методи за надхитряване на глада и апетита

Трикове, с които да намалим порциите и количествата на изядената храна, без да останем гладни. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта