Регистрация

Правилно съхранение на лимони след разрязване

02 Feb 2022   /   nina123   /   Видяна: 2134
Правилно съхранение на лимони след разрязване

Как да извадим максималното количество сок от един лимон и как запазим соковете на лимона след като сме го разрязали или пробили.

 

Често се налага да се добави лъжичка лимонов сок. Било за фиксиране на домашната майонеза, в соса на ястието, дресинга на зеленчуците или директно върху печено месо и салата. За целта най-добре е да се използва прясно изцеден лимонов сок, но какво се случва с остатъка от плода, който може да потрябва чак след седмица? Естествено – изсъхва докато чака да реда си отново и се налага да се изхвърли цял плод за няколко капки. Няма смисъл. Сега ще ви предложим хитринки, с които да съхраните остатъка от лимона свеж и сочен до седмица.

1. Подготовка на лимона за максимално количество сок. Понякога цитрусите се скъпят да пуснат благоуханните си сокове, но това не означава, че ги няма. По правило цитрусите с по-тънка кора са за сок, а тези с по-дебела – за директна консумация и използване на цели парчета. За начало си купете лимони, които са тънкокори, а след това не правете грешката да ги държите в хладилника. Така соковете им се затварят между влакната. На терасата, когато времето е хладно, или в стаята, е по-добро решение. Непосредствено преди да изстискате сока от плода, го намачкайте с въртеливи движения в плота. Така соковете ще излязат между влакната и ще изтекат по-лесно.

2. Не режете лимона, ако ви трябва съвсем малко от сока му! Вместо това вземете клечка за зъби, пробийте с нея плода до средата и завъртете. После изстискайте необходимото количество през миниатюрната дупка. Така няма да нараните целия плод за 1 с.л. сок. И това не е всичко. Отчупете острия връх на клечката и вкарайте останалата част в направената вече дупка. Така се получава своеобразна тапа, която спира окислението във вътрешността на плода. После го приберете с все клечката в хладилника и разчитайте, че ще е максимално свеж когато ви потрябва. Може да издържи така до 10-12 дни.

3. Съединете лимона след разрязване. Ако ви трябва по-голямо количество сок, то се налага да разрежете лимона на две половини и да изцедите част от едната. След това прилепете двете половини все едно се опитвате да сглобите лимона отново. После увийте целия плод в стреч фолио или вакуумирайте в плик. Приберете в хладилника и ползвайте стисканата половина до 5 дни, а цялата – до 7-8 дни.

4. Запечатайте половинката от лимон със стреч фолио. Логично е окислението на плода, както и проникването на микроорганизми да се случва там, където е нарушена целостта му. Ето защо, ако използвате само едната половина на лимона и искате да запазите възможно най-много сочността на другата, трябва да ограничите контактите ѝ с околната среда. Лесно ще го постигнете като залепите плътно парче стреч фолио върху разреза. После приберете в хладилника и използвайте до 7-8 дни.

Лимони в хладилника. Важно е също да знаете, че лимоните са силен абсорбатор на миризми. Затова не дръжте части от плода в хладилника до силно ароматни ястия и продукти. През порите на кората на лимона се просмукват аромати и може след това да имате неприятен дъх на чесън или манджа. Поставката за яйца е идеално решение, защото повечето хладилници са снабдени и с капак на специалното място за съхранение на яйца.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Как се настъргва кората от цитрусите

Как се стърже цитрусова кора за максимален вкус, свежест и аромат?   виж още »

Домашни цитрусови корички в сушен или мармаладен вариант

Как се правят сушени кори от цитрусови плодове и мармалад от кори на портокали и лимони?   виж още »

Колко калории съдържат цитрусовите плодове

Вижте калорийната стойност на портокала, банана, мандарините, кивите, грейпфрута, помелото и всички други плодове, които включва зимната ви диета. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта