Регистрация

Как се настъргва кората от цитрусите

04 Oct 2021   /   nina123   /   Видяна: 1645
Как се настъргва кората от цитрусите

Как се стърже цитрусова кора за максимален вкус, свежест и аромат?

 

Идва студената част от годината – онази с късите дни, дългите вечери и тъмни утрини, когато човек има повече мигове у дома с любимите хора. А какво по-приятно да се изпече благоуханен цитрусов сладкиш, от който да заухае на ванилия, канела, портокали, лимони и печено сладко тесто? Независимо дали правите пай, бисквити, курабийки, кекс или мъфини с цитрусови плодове, все ще ви трябват апетитните корички. Как обаче да си ги свалите по най-лесния, бърз, лесен и правилен начин, ще разкажем сега.

1. Изберете плодове с ядлива кора. В търговската верига портокалите и лимоните се обработват с химикали, които да запазят свежия им вид, да ги предпазят от вредители и дори да предизвикат зреене по време на транспортирането им. Тези препарати НЕ бива да попадат в тялото ви. Дори когато белите с ръце цитруси, част от тях се просмуква през кожата, затова е по-добре да използвате ръкавици. Но когато ще консумирате кората, е задължително тя да бъде необработена. Затова потърсете био плодове или такива, на чиито етикет пише, че са с ядлива кора. Въпреки изискванията на всеки плод да е отбелязано, че обвивката му не е годна за консумация, все още малко производители и вносители спазват тази практика. Така че – пазете се сами, като изберете правилния портокал или лимон.

2. Намерете си правилното ренде. Спрете се на механично, а не на автоматичните варианти на рендета, за да можете напълно да контролирате процеса. Всеки плод е с различна дебелина на кората, така че е по-добре да докосвате с ръка и да гледате с очи при всяко завъртане, преценявайки силата на натиска. Рендето трябва да е със ситни дупки и без обърнати навън зъбци.

3. Измийте плода. Въпреки че е с ядлива кора, тя неминуемо се е допирала до нечистотии докато стигне от дървото до вашия дом. Ето защо преди настъргване измийте портокалите или лимоните с хладка вода съвсем нежно. Ако няма да ги стържете веднага, ги увийте в найлонов плик или сложете в херметически затваряща се купа, защото кората им има свойството да попива неприятните миризми от околната среда. После пъхнете в хладилник или оставете в хладна стая.

4. Как се рендосва лимон и портокал? Хванете с едната ръка рендето, а с другата плода. Прекарайте веднъж от горе до долу плода по рендето. Би трябвало да се е отделила само цветната част на кората. Бялата носи горчивина и неприятен послевкус, затова тя не бива да попада в сладкишите ви. След това движение обърнете плода в съседната част, където кората не е изстъргана и пак минете един път през рендето. След първото движение и наблюдение на появата на бялата част, ще разберете какъв натиск трябва да указвате. Действайте така докато смъкнете цялата оцветена част от лимона или портокала – именно в нея етеричните масла на плода носят онзи незаменим вкус, радващ със свежест и приятна стипчивост.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Правилно съхранение на лимони след разрязване

Как да извадим максималното количество сок от един лимон и как запазим соковете на лимона след като сме го разрязали или пробили.   виж още »

Домашни цитрусови корички в сушен или мармаладен вариант

Как се правят сушени кори от цитрусови плодове и мармалад от кори на портокали и лимони?   виж още »

Трикове за справяне с фаст фууд и цитруси

Как да направим старата пица като нова, как да не се разпадне сандвича при ядене, как да обелим инатлив портокал и как да изстискам лимон без сокоизти виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта