Регистрация

Правилно избиране на биопродукти и organic храни

17 Aug 2017   /   nina123   /   Видяна: 2624
Правилно избиране на биопродукти и organic храни

Кои плодове и зеленчуци задължително трябва да се купуват във вариант БИО и кои продукти можем да си купим от кварталния плод-зеленчук?

Това, което днес се продава за bio/organic храна, преди 30 години се е наричало просто „храна“ - с тази иронична закачка започва едно твърде сериозно видео на влогърката Зори, която е известна със своите научно издържани и тествани съвети за здраве, красота, отглеждане на деца и хранене. Темата е за биопродуктите, а основният въпрос, на който отговаря авторката е „Заслужава ли си да даваме двойно повече пари за плодове и зеленчуци, които са БИО?“. Или пък можем просто да си ги купим от щанда, без да струват скъпо, без да носят етикети за високо качество и без да се притесняваме за здравето си?

С етикет БИО или Органик се обозначават плодовете и зеленчуците за производството на които не са използвани синтетични торове, пестициди и хербициди, обяснява Зори в канала си agleu_mama. А после допълва, че от пестицидите особено опасни са органофосфатите, тъй като освен до тежки алергии, те могат да доведат до потискане на имунитета, увреждане на храносмилателната и нервната система и дори на мозъка, особено при по-чувствителния и невръстен детски организъм.

С термините БИО и ОРГАНК обаче се спекулира, предупреждава авторката, като посочва някои от най-абсурдните митове, например че в био храните има повече витамини, минерали и хранителни вещества от наличните такива в обикновените продукти. Това е просто маркетингова стратегия, на която се връзват само неопитните купувачи.

Кои биохрани обаче са изключително важни и ценни за човека и за кои биопродукти няма смисъл да се дават излишни пари – това обяснява Американската организация по храните Enviornamental Working Group (EWG). Нейни експерти проучват храните на пазара с растителен произход и издирват разликите между биопроизводството и обикновеното производство от гледна точка на вредност на плода или зеленчука. Организацията доказва, че има продукти, които ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да са обект на БИОпроизводство, защото в противен случай са наситени с отрови и вместо да подсилват тялото, те го унищожават. Също обаче има и такива храни, които са почти еднакво полезни и без да са bio/organic.

EWG публикува два списъка – ЧИСТИТЕ 15 и МРЪСНАТА ДУЗИНА. В Чистите 15 са вклиючени онези плодове и зеленчуци, които не са вредни по начина, по който ги произвежда широката промишленост. По една или друга причина фактори като почва, специфика на растението и възможност за изхвърляне на химикалите от него допринасят за ненасищането му с вредни вещества. От друга пък е добре да се знае, че има растения, които по презумпция не търпят обработка с пестициди, хербициди и изкуствени торове, като рапица и лимец например. Затова те са си достатъчно чисти по природа, въпреки намесата на човека, култивирането и стремежът към по-бързо събиране на по-голяма реколта. Ето кои са Чистите 15, които спокойно можете да си купите от първия щанд, на който ги намерите:

1. Авокадо
2. Царевица, която не е обект на генна модификация
3. Ананас
4. Зеле
5. Замразен сладък грах
6. Лук
7. Аспержи
8. Манго
9. Папая (не ГМО)
10. Киви
11. Патладжан
12. Пъпеш „Медена роса”
13. Грейпфрут
14. Пъпеш
15. Карфиол

Мръсната дузина са наречени онези плодове и зеленчуци, които е добре да хапваме в БИО или ОРГАНИК вариант. Те обикновено са с тънка ципа, а веществата, с които се отглеждат, остават в продукта и след това нанасят поражения върху човешкия организъм. Особено вредни са за деца, затова купувайте тези плодове и зеленчуци за своята рожба единствено от Био щанда:

1. Ягоди
2. Ябълки
3. Нектарини
4. Праскови
5. Селъри
6. Грозде
7. Череши
8. Спанак
9. Домати
10. Сладки чушки
11. Чери домати
12. Краставици
13. Люти чушки
14. Кейл/Листни зеленчуци

Организацията Enviornamental Working Group (EWG) се заема всяка година да обновява и проверява списъците, като е възможно да увеличи или намали бройката на продуктите в тях. Според заетите с каузата да информират потребителя как да се предпази от отровите на производителите, всичко зависи от човешката съвестност, за да живеем в един по-добър, здравословен и природосъобразен свят, в който хроничните болести трябва да останат в миналото.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Дифенол и много нитрати тровят в плодове и зеленчуци

Научете няколко полезни трика как се чистят плодове и зеленчуци от нитрати.   виж още »

Махнете пестицидите и хербицидите от коледните храни

Мийте и накисвайте плодовете и зеленчуците, за да не се натровите по празниците.   виж още »

Видове пластмаса и как да разпознаем коя опаковка е вредна за здравето

Маркерите върху пластмасовите опаковки показват вида плстмаса и чрез тях лесно можем да се ориентираме кои опаковки и продукти са за препоръчителна ед виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта