Регистрация

По-полезни алтернативи на любимите храни на ученика

14 Sep 2021   /   nina123   /   Видяна: 1191
По-полезни алтернативи на любимите храни на ученика

Направете бързо и лесно домашни сандвичи и домашни вафли, заложете на фреш вместо сок и решете проблема с изхранването с домашна баница или кифличка за училище.

 

Учебната година, макар и в състояние на епидемична обстановка, отново разнася медения глас на звънец, приканващ малки и поотраснали деца да преминат през прага на школото. Трепет, гордост и късче притеснение се таи у родителите. В тази среда те нямат шанс да напътстват наследниците си. Може би е за добро – само така мъниците се учат на самостоятелност, ала това успокоение едва ли дава пълен мир на родителя. Дори и въпросът с изхранването е тревожен. Малцина прибягват до училищните столови, където се сервира готвена храна. Мнозинството предпочита да похарчи джобните си за закуска, купувайки си вафли, кроасани, сандвичи, пици и бързи закуски от лавката или близките до школото магазинчета и fast food фургони.

Вредна храна за учениците. На пръв поглед няма нищо лошо детето да хапне прясно сглобен сандвич за обяд – питателен и засищащ, той дава сила и енергия, поддържа ситостта за дълго време. Но в него има пържени картофи, мръвки, богати на мазнини, съмнително измити зеленчуци, ръчно правени сосове с незнаен състав и цената му е между 4 и 6 лв. В купените сокове (вижте как се правят плодовите негазирани безалкохолни и какви вредни съставки съдържат) има твърде много захар. Тестото на кроасаните, както и кремът, са направени с вредни хидрогенирани мазнини, които запушват тялото, пречат на растежа и потискат умствения потенциал. Почти същият по състав крем се намира и в голяма част от вафлите. А какво да се каже за купените банички и кифлички със сирене, в които най-вероятно сирене въобще няма, но на негово място се разполага имитиращ продукт. Трябва ли децата да се хранят по този начин, когато тялото им се развива и имат най-голяма необходимост от качествени нутриенти?

Домашни вафли за ученици. Лесно ще се спасите от вафлената индустрия, когато започнете да си правите домашни вафлички. Готови кори за тях се продават в големите хранителни магазини и са сравнително чисти откъм състав. Вкъщи можете да си направите домашен шоколад от разтопено масло с какао, ванилия и захар или подсладител. Така можете да се спрете на мед, стевия или кафява нерафинирана захар. Опитайте със 100 г масло, 1,5 с.л. неподсладено какао на прах, 2 с.л. захар или мед или 2/3 ч.л. стевия. Можете да пуснете в този крем и натрошени ядки. А след това да изчакате да се стегне леко и да намажете корите на вафлата, слепвайки ги една за друга. С това количество ще получите 4-6 фавлички, които ви гарантират липсата на хидрогенирани мазнини и прекаленото количество захар или вредни подсладители. Дръжте в хладилник, а после приберете в кутия за училище.

Домашни сандвичи за ученици. Тук владеете силата да избирате вида на хляба, на месото и добавките. Пък и можете да направите два по-малки сандвича, че да не преяжда мъникът наведнъж. Можете да помолите да ви смелят хубаво парче месо, а вкъщи да запечете получената кайма с яйце и подправки на сух тиган. Плочка кашкавал за сандвичи, няколко листа зелена салата или резен краставица, любимият кетчуп или барбекю сос и сандвичът е готов. Доста по-евтин и полезен спрямо предлаганите пици и сандвичи до училищата.

Плодови сокове за учениците. Вместо да „черпите“ детето си с 2 с.л. захар или някои от изкуствените подсладители в напитките, най-добре си купете сокоизстисквачка или друг вид машина за домашни сокове и отделяйте по 10 минути на ден, за да спретнете наистина стойностна напитка. Пресните плодове са богати на витамини и фибри, липсващи в пакетираните сокове. Във фрешовете няма добавена захар, а и имате шанса да контролирате качеството на плодовете, които се изстискват. Предвид че литър фреш от сезонни плодове струва над 6 лв., очаква се съвсем скоро да сте си върнали цената на сокоизстисквачката плюс да си покривате безпроблемно разходите за пресни плодове за сок.

Баници за ученици и кифли за ученици. Вместо да разчитате на лавката да даде закуска на детето, можете да си купите пакет точени кори, няколко яйца, пакет истинско сирене и бучка масло и да направите домашни кифлички или банички с наистина качествени продукти. С едно печене дори можете да спретнете порцията за следващите няколко дни, защото точените кори са от 400-500 грама. Или пък да зарадвате себе си и половинката с домашна храна за офиса.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Да накараме детето да се храни в училище

Родителят трябва да е психолог, когато иска да накара мъничето си да яде. виж още »

Учениците оглупяват от кафе и кола

Колкото повече кофеин поглъщат малчуганите, толкова по-голяма е вероятността да посегнат към наркотици. виж още »

Какво да закуси детето преди училище

Нахранете мъника си със здравословни ястия преди да го изпратите  в средището на образованието и вредните високалорични тестени закуски. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта