Регистрация

Пости без стрес за тялото

14 Dec 2016   /   nina123   /   Видяна: 4783
Пости без стрес за тялото

Правилното постене включва подбор на продукти, които могат да заместят животинския протеин.

Постите сякаш отново стават модерни и все повече хора по една или друга причина се включват в религиозната хранителна кампания. Мнозина обаче правят грешката просто да спрат консумациятана животински продукти за определено време, без да се замислят как пълноценно да заменят доскоро приеманата храна с качествен заместител. Така вместо ефект на почивка и прочистване на организма, те постигат единствено телесен стрес, който се изразява в понижение на имунитета, лошо настроение, засилена умора и липса на тонус. Понякога неправилното провеждане на постите води до сухота на косата и кожата, чупливост на ноктите, обща отпадналост. А последствията може и да са доста по-страшни, предупреждават експерти от националния ефир.

За да постите правилно, особено ако в менюто ви доскоро са влизали не само животински постпродукти, но и мръвки, трябва да знаете, че организмът ви е свикнал с тях и ще ги потърси веднага щом му ги спрете. И ако не ги заместите адекватно, рискувате да стресирате тялото си. Ето няколко съвета с какво да замените месото, млякото и млечните продукти и яйцата така, че по естествен начин да провокирате тялото си да се прочисти, без да изнемогва.

1. Ядки – те са най-добрият приятел на вегани и постещи. Богати на витамини, микроелементи и най-вече протеини, те ще заместят адекватно мръвката и яйцата. Добре е да си хапвате по около 30 грама ядки два пъти на ден – на сутрешната и следобедната закуска, като не приемате половин час преди и след тях други храни. Знайте, че те са висококалорични и трудноразградими, затова стомахът се нуждае от време и спокойствие, за да ги преработи. Най-подходящ е изборът на орехи, бадеми, кашу, лешници. ЯЖТЕ ГИ В СУРОВ ВАРИАНТ, ЗАЩОТО ТЕРМИЧНАТА ОБРАБОТКА „УБИВА“ ПОЛЕЗНИТЕ ВЕЩЕСТВА В ТЯХ.

2. Семена – добавяйте ги към салатите, които си хапвате. Още по-лесно ще ви е ако си направите микс от равни дози сусамово семе (бяло и черно), натрошени ленени семки, чиа и мак. По една равна чаена лъжичка е напълно достатъчно.

патладжан по време на пости3. Патладжани – независимо от рецептата, по която си ги готвите, знайте, че те са качествен заместител на месото в много диети, защото съдържат флавоноиди. Освен това ще подарят на тялото ви елегантен букет от полезни мазнини, фибри и протеини. Каквото и да си сготвите с тях, то ще бъде добър регулатор на нивата на холестерола и триглицеридите. Не прекалявайте обаче, ако ги давате на децата си.

4. Соевите продукти – те биват богата гама от всякакви заместители на животнските еквиваленти на колбаси, сирена и млечни напитки. Хубаво е да си потърсите обаче био соеви наденички, тофу, мляко, брашно и т.н., защото повечето от соевите добиви се обработват с препарати и дори са продукт на генна модификация. Ясно е, че такива храни нямат място в една балансирана прочистваща диета.

авокадо и вегани5. Авокадото си е вид плодова мръвка – помнете това докато сте на постен режим. Мастните киселини и витамините на този плод го правят особено подходящ заместител на животинските продукти. Ако сте на строга диета обаче внимавайте с количествата, защото в 100 грама авокадо се съдържат над 200 калории.

6. Неактивната мая се използва за заместител на месото при хора, които са на дълги пости или вегански режим на хранене. Освен че е богата на витамини от групата В и е качествен носител на цинк за организма, тя е способна да подобри драстично вкуса на гозбите ви. Триците се добавят в супи и зеленчукови манджи, като средно се сипва по една чаена лъжичка за 4 порции основно готвено ястие или чорба.   

ПОДОБНИ СТАТИИ

От 15-и ноември 2022 г започва Коледният пост

Строги пости се редуват с по-свободен хранителен режим в дните до Рождество Христово.   виж още »

Махаме месото от любимите ястия и те остават също така вкусни

Три основни, от които можем да махнем месото без да ни впечатли липсата му.   виж още »

15-и ноември – днес християните започват Коледен пост

В някои от дните праведните християни могат да се насладят на чаша вино и морски дарове, ала в сряда и петък е добре да залагат на суровите храни и во виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта