Регистрация

Подсладителят Ацесулфам К, познат и като Е950

08 Sep 2022   /   nina123   /   Видяна: 1764
Подсладителят Ацесулфам К, познат и като Е950

Вреден ли е ацесулфам калий и какви последствия може да има от консумацията на Е950?

 

С модерния начин на живот развитите общества достигнаха до етап, в който част от засилващите се здравословни хронични проблеми и нарастващото затлъстяване се дължат на прекомерно количество погълната захар. Хранителната индустрия потърси решение на проблема заменяйки бялата рафинирана захар с подсладители. Така се появиха диетичните безалкохолни, приятните на вкус изотонични води, сладките протеинови шейкове, млека и десерти. Медицината обаче отговаря стряскащо и на тенденцията за подсладителите, посочвайки част от тях като вредни, канцерогенни и опасни дори за генетичния модел на клетката. Регулативните органи на различни държави и международни организации издават стандарти, в които забраняват едни подсладители, разрешават други, а за трети поставят допустима дневна норма на килограм телесно тегло. След като от ЕС обявиха спорния аспартам за безвреден (повече по темата вижте ТУК), сега сред най-обсъжданите изкуствени негови събратя и заместители застава Ацесулфам К, познат и като Е950. Ето повече информация за него.

Какво представлява ас К? Това е бяло прахообразно вещество 200 пъти по-сладко от захарта. То не съдържа калории, затова е предпочитана добавка в диетични и нискокалорични продукти. Нарича се ацесулфам калий, ацесулфам К, ас К, но може да бъде отбелязано на опаковката на продукт и като Е 950. Характерно за силната му сладост е, че преминава в усещане за натрапчива горчивина, което обикновено в хранителната индустрия се потиска чрез добавката на други подсладители като сукралоза, аспартам, стевия и дори кристална бяла захар. За разлика от повечето изкуствени подсладители, ас К е устойчив при температура, затова е предпочитана добавка в печива, консерви, стерилизирани и пастьоризирани хранителни стоки.

Проучвания върху диетичните качества на ацесулфам калий. За съжаление все още няма наблюдения върху хора, които използват подсладителя в дългосрочен план. Доказана е частична взаимовръзка върху употребата му, апетита и метаболитните процеси. Установено е, че преминава почти неразтворен през организма, ала също така засилва желанието за хранене, потиска усещането за ситост и провокира покачването на телесната маса. От друга страна това е носител на сладост, който няма калории, затова може да замести захарта, царевични, кленовия, агаве и глюкозо-фруктозния сироп в храните на хора, привързани към сладкото.

Причинява ли рак ацесулфам К? Това също е спорен въпрос, на който няма категоричен отговор. Множество учени и медицински организации смятат, че подсладителят трябва да се употребява изключително умерено, за да не доведе до лоши последици. Доказано е, че може да повлияе дори на ДНК структурата на плода в майчината утроба, ето защо на някои от храните, в които се съдържа, се подчертава да се използват от бременни след консултация с лекар. Опити при мишки обаче доказват, че ас К влияе на клетката на молекулно ниво, ако се предозира. За хора все още няма такава информация.

Регулативните органи за Е 950. В САЩ ацесулфам калий е разрешен за употреба в широката хранителна индустрия без ограничения на количеството, въпреки че съществува препоръка да не се консумира повече от 15 мг дневно. Според ЕС това е позволен подобрител на вкуса, с който не бива да се прекалява. Там нормата е 9 мг дневно. И в двата случая това е количество, което носи сладост, равняваща се на 1,3-2 чаши захар или иначе казано – доста трудно е човек да предозира.

Подсладителят ацесулфам К и диабет. Изследване на влиянието на подсладителя върху плъхове категорично доказва, че кръвната захар на гризачите може да се покачи с 200% при инжектиране на ацесулфам К. Някои експерти твърдят, че при хората покачването на нивото е минимално, но подсладителят пречи на регулирането на инсулиновата секреция. Текат спорове между научните общности, а досегашните изводи са, че ас К може да бъде причина за предизвикване на диабет тип 2, но при регистриран такъв е добра алтернатива на сладките вещества, повишаващи гликимичния индекс.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Растението якон – най-полезният природен подсладител

Натурален алтернативен подсладител за диетично и диабетично хранене радва с огромен брой ползи за здравето и красотата.   виж още »

Вредна ли е инвертната захар

За какво служи инвертната захар? Добър подсладител ли е инвертната захар?   виж още »

Турбинадо – естествен заместител на бялата захар

Нерафинирана тръстикова захар измества традиционния бял подсладител в любимите напитки и десерти.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта