Регистрация

Плюсове и минуси на UTH млечните продукти

13 Mar 2020   /   nina123   /   Видяна: 1811
Плюсове и минуси на UTH млечните продукти

Каква е разликата между пастьоризираното мляко и UTH млякото?

 

Все по-често в супермаркета, далеч от хладилната витрина се откриват кутии с млечни продукти, отбелязани с UTH. Това е абревиатура на Ultra High Temperature и обозначава продукт, който е преминал през температура от 135 градуса Целзий за изключително кратко време – най-често между 1 и 3 секунди. В рамките на това време високата температура е убила всички микроорганизми в продукта.

 

Разлика между пастьоризация и UTH. При процеса на пастьоризация продуктът се подгрява до температура от 75 градуса Целзий, като тази топлина се поддържа в продължение на 15-20 секунди. Тя се счита за достатъчна, за да унищожи вредни микроорганизми, които могат да предизвикат болести или да забързат процеса на разваляне на продукта. За разлика от пастьоризацията изключително високата температура убива почти всичко, превръщайки млечните храни, сокове, вина и други продукти, подложени на процеса, в стока с дълъг срок на годност, която не се нуждае от постоянно съхранение на студено. Ето защо млеката, сметаните и фрешовете, обработени с UTH няма проблем да стоят извън хладилната витрина преди отваряне и имат срок на годност над половин година.

 

Понижава ли UTH качеството на продукта? За съжаление отговорът в много отношения е „да“. Изследвания, сравняващи UTH мляко с пастьоризирано такова сочат, че няма промяна в калорийната стойност и количеството на важния елемент калций. Но фолиевата киселина намалява с 9 пъти при обработката с ултра висока температура. В по-малко количество са още витамините от групата В (и фолиевата киселина спада към тях), като и витамин С. Така че UTH намалява полезността на продукта.

 

Ползи от UTH. Оказва се, че този тип храни са по-щадящи към околната среда, защото не се нуждаят от хладилни камери за съхранение и транспортиране. Така се намаляват вредните фреони в атмосферата, които разграждат озоновия слой. Освен това транспортът и съхранението са по-евтини за производители и посредници, а това намалява и крайната цена на стоката. В допълнение е и високият срок на годност и голямата издръжливост. UTH храните могат да ви съпътстват по време на продължителни преходи и къмпингуване в дивата природа. При ненарушена опаковка те не се влияят от жегата вън.

 

Различен ли е вкусът на UTH млеката? Хората с по-чувствителни небца могат да уловят разлика във вкуса, като най-осезаема е тя пр прясното мляко. Високата температура, през която преминава карамелизира захарите. Затова се усеща лек допълнителен вкус на кафява захар. Определено е по-приятен от този на пастьоризираните млека, но не всеки го долавя.

ПОДОБНИ СТАТИИ

След фитнес – мляко с какао вместо енергийна напитка

Тялото ще ви благодари за един топъл шоколд в края на тренировката , а не за енергийна бомба. виж още »

Дълбокият сън идва с мляко и ядки

Гарантирано качествено наспиване с топло млечице и бразилски орех. виж още »

Колко е истинско киселото мляко по БДС

Дискусия по въпросите за стандартизацията на киселото мляко, бактериалния му състав и начина на производство в предаването Лице в лице по bTV. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта