Плодовите бири са по-вредни от конвенционалните варианти
Бирите с плодов вкус са по-калорични, съдържат консерванти и подобрители, добавена захар и подсладители, с които се превръщат във вредни напитки за здравето и външния вид.
Бирата си е бира – натурална напитка, която съдържа витамини от групата В, малко калории и голямо количество вода. Но тя е и алкохол, който пък дехидратира, влияе на апетита, паметта, реакциите и настроението. Затова трябва да се консумира умерено, като наслада в края на горещ летен ден или за наздравица на парти. В последните години обаче плодовите бири стават все по-модерни. Предпочитани са предимно от дамите заради сладкия си вкус и по-ниското алкохолно съдържание, но се оказва, че те са по-вреден вариант на конвенционалното пиво, направено от малц, хмел, ечемик и вода. Защо е така - обяснява диетологът Роксана Есани.
В плодовите бири има повече калории. В повечето случаи е смес от газирано безалкохолно с бира, а не е тайна, че газираните напитки са висококалорични. Правилото не важи, когато в процеса на ферментация са добавени истински плодове в пивото, но определено се отразява на цената, защото основната суровина оскъпява това производство. В повечето случаи напитката, предлагана като плодова бира, представлява смес от пиво и лимонада, оранжада или друга подобно безалкохолно. Калориите скачат многократно.
В плодовите бири има добавена захар и/или изкуствени подсладители. Тук отново става въпрос за комерсиалния вариант, при който пивото се балансира с газирана напитка с плодов аромат. За да усеща небцето сладост, в питието се добавят захари или изкуствени подсладители. В единия случай тялото получава празни калории, а в другия – вредни вещества. Доста по-добре ще е човек да се откаже от допълнителната освежаваща и приятна плодова сладост в името на тънката си талия и здравето си – все пак така и така ще се пие бира.
В плодовите бири се слагат консерванти, оцветители и подобрители. Ако разгледате етикета на обикновена бира, ще се учудите, че в нея няма Е-та и консерванти. Човечеството е открило начин за натуралното правене на тази напитка преди повече от хилядолетие. Ето защо бирата, дори и алкохол, е чист продукт на фона на пълните с химия храни и напитки, които се продават свободно днес. Не е така обаче с плодовите бири, където обикновено към плодовите екстракти вървят вещества за удължаване на срока на годност, подобряване на вкуса и текстурата. В някои от тези летни удоволствия се добавя и хинин, който силно дразни стомаха.
От плодовите бири се дебелее повече. Бирата е наричана шегаджийски „течна баничка“ заради засищащите си свойства и високото съдържание на зърнени култури. Освен калориите и ситостта, равни на тези на филийка хляб и сходни по състав, в нея има и газировка, която допълнително издува корема. Още по-лошо става, когато към всичко това се прибавят захарите и подсладителите, които допълнително увеличават калориите и апетита. За финал с плодовия вариант в чашата влизат и химически вещества, които влияят негативно върху естествените процеси на разграждане на мазнините.
ПОДОБНИ СТАТИИ
Умерената консумация на пиво пази сърцето, подмладява, грижи се за бъбреците и здравината на зъбите и устната кухина. виж още »
Богато на антиоксиданти и с плътен приятен плодов вкус, иновативното пиво носи настроение и се грижи за здравето. виж още »
Умерената консумация на пиво подпомага метаболизма и разграждането на мазнините в тялото, предпазва от рак и извайва фигурата. виж още »
КОМЕНТИРАЙ