Регистрация

Пие ли се вода по време на хранене?

08 Jul 2021   /   nina123   /   Видяна: 1410
Пие ли се вода по време на хранене?

Колко вода се пие с храната и защо не бива да се приемат различни от водата напитки по време на ядене?

 

Водата е основната живителна сила на планетата, а лишаването от нея може да убие човек за по-малко от седмица. Увеличената ѝ консумация в жегите е препоръчителна за поддържане на общото здраве, добрата хидратация и правилните функции на ума и тялото, но дали е добре да се пие по време на ядене, обяснява диетологът Светлана Фус пред Риа Новости.

Водата разрежда стомашните сокове. Това е едновременно мит и истина, поддържан от привържениците на здравословното хранене десетилетия наред. Според доверениците на тази теория при консумация на храна, вкарването на вода в тялото вреди по два начина. На първо място тя разрежда стомашните сокове, попиващи между храната и по този начин затруднява храносмилането и последващото усвояване на полезните вещества. От друга страна добавянето на вода в стомаха при хранене го разширява и издува, защото макар и лека, тя има своя еталонен обем. Всичко дотук е напълно вярно, но и не съвсем.

Може ли да се пие вода по време на хранене? Светлана Фус обяснява, че повечето храни, които човек консумира, са богати на вода като цяло. Експертът визира най-вече супите, плодовете, зеленчуците, яхниите, млечните закуски и повечето домашни манджи. В такива случаи човек не изпитва жажда докато си хапва, защото те са течни по природа. Желанието за пиене на вода се появява обикновено при консумацията на фаст фууд и тестени изделия, когато храната е суха. Тогава стомашните сокове не могат да попият в погълнатото и е необходимо да се изпие чаша вода, за да може порцията да бъде разградена.

Трябва ли да се пие вода по време на хранене? Консумацията на вода по време на и след хранене трябва да е умерена. Ако ядете супа или зеленчуци, няма смисъл да вкарвате в стомаха допълнителни течности, обяснява експертът. Ако обаче сте заложили на сандвич, парче пица, пилешко месо или яйца, то е добре да се оводните умерено. За основно с преобладаващи тестени изделия при възрастен човек нормата е около 200 мл. За меса, сирена и яйца – между 100 и 150. При по-големи количества течност се появява неприятното разширяване на стомаха и силно усещане за тежест.

Защо не се консумират други напитки по време на хранене? Водата е най-подходяща заради неутралната си същност. При приемане на алкохол, плодови сокове и подсладени напити, захарите от тях започват да ферментират в стомаха и тялото приема цялата храна като развалена. Така се създава силно киселинна среда, а тя може да разболее или да предизвика газове, подуване, дискомфорт. Освен това хранителните вещества не се усвояват добре и организмът страда.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Пиенето на вода на работното място бори сънливостта

Няколко чаши вода през работния ден запазват ума и тялото в пълна активност и спомагат за пречистването на организма.   виж още »

Разликата между сода, газирана вода и тоник

Каква е разликата между газираната вода и содата и какво представлява напитката тоник?   виж още »

Опасно ли е да се пие чешмяна вода?

Варенето на вода с цел пречистване не прави чешмяната вода по-полезна.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта