Регистрация

Пиенето на вода на работното място бори сънливостта

28 Jul 2020   /   nina123   /   Видяна: 1252
Пиенето на вода на работното място бори сънливостта

Няколко чаши вода през работния ден запазват ума и тялото в пълна активност и спомагат за пречистването на организма.

 

Хората със заседнали професии често се оплакват от внезапен спад в енергията и усещане за сънливост и умора, въпреки че нощната почивка е била продължителна и пълноценна. Защо се появява този ефект и как може да се пребори – обяснява д-р Зухра Павлова – ендокринолог и изследовател в Московския държавен университет. Според експерта физическото отпускане, липсата на своевременно раздвижване и дехидратацията са в основата на неприятната сънливост, която хората описват като вид мързел. А мързелът не мори – само мъчи. Затова ето съвети как в тялото да се провокира отделяне на хормона кортизол, който да подейства ободряващо на ума и тялото.

 

Не се нахвърляйте на кафета и енергийни напитки. Най-често в офиса това е решението за борба с липсата на енергия. Особено след обедната почивка, когато човек си позволява да похапне стабилно и тялото се отпуска, насочвайки енергията към храносмилането. Тогава едно кафе не е проблем, но приемът на тонизиращи газирани стимулатори е голяма грешка, заявява експертът. Те вкарват допълнително количество захар в тялото, която още повече затруднява работата на стомаха. И макар кофеинът да стимулира, бъбреците и черният дроб се пренатоварват. И последващата умора се очаква да е още по-жестока.

 

Вода бори сънливостта на работа. Ако професията ви не е свързана с движение, нормално е да се появи усещането за мързел от заседяване на едно място. Можете да го контрирате с много лесен трик, предложен от д-р Павлова. Сипвайте си по 1 чаша (200-250 мл) вода на всеки час и половина. Изпивайте я в рамките на 10 минути на малки глътки. Така ще поддържате нивата на хормона кортизол във високи граници и няма да занимавате стомаха с излишна дейност, когато енергията ви е необходима за справяне със служебните задължения.

 

Защо водата помага в битката с мързела? Добре хидратираната клетка е активна, а няма по-качествен оводнител от чистата вода. Кортизолът се освобождава при физическата активност, била тя и минимална. В този случай ставането за вода може да е абсолютно достатъчно. В следващите 40 минути тялото ще е ободрено. Отделно 20-тина минути след изпиването ѝ, ще ви се наложи да се раздвижите, за да отидете до тоалетна. Тогава отново ще повдигнете постепенно спадащите нива на кортизол.

 

Малко движение не излишно. Ако в допълнение към налягащата ви на работа умора не сте си доспали, може да се наложи да се раздвижите малко повече. Но това означава максимум 5 минути. С 20-тина клякания, няколко лицеви опори или изкачване на три етажа стъпала, ще усетите прилив на енергия. Просто се постарайте да не оставате на стола повече от 40 минути. Ако имате възможност, не използвайте асансьор и не преяждайте на обяд, съветва експертът.

 

За какво още помага водата? Освен с неочаквания си събуждащ ефект, пиенето на чаша вода няколко пъти на ден ще помогне за по-лесното сваляне на килограми. През лятото тялото се прочиства, а водата му помага, отмивайки шлаките. Отделно тя ще овлажни кожата и косата, които също страдат в топлите дни. Водата потиска апетита. Създайте си този полезен навик и се наслаждавайте на множеството позитиви от него.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Храна за жени на работното място

Какво трябва да се яде по време на работа за поддържане на добър тонус и идеален външен вид. Диета докато работите.   виж още »

Да ти плащат, за да пиеш вино

Хонорар и подсигурени транспорт, хотел и напитки ще получи назначеният късметлия на работа като винопияч.   виж още »

Пие ли се вода по време на хранене?

Колко вода се пие с храната и защо не бива да се приемат различни от водата напитки по време на ядене?   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта