Регистрация

Пет храни, които свалят кръвното налягане

17 Dec 2013   /     /   Видяна: 22145
Пет храни, които свалят кръвното налягане

Заложете на зелените листа на спанака, вкусните банани, чаша прясно мляко, зърнени култури и варени картофи в борбата с високото кръвно.

Високото кръвно е един от най-разпространените здравословни проблеми в световен мащаб, който обхваща около 40% от хората над средна възраст. Нивата му трябва да се следят стриктно, защото неговото рязко повишаване може да бъде и смъртоносно. Освен генетично, порокът се развива и чрез нездравословен начин на живот, като пряко влияят пороци като тютюнопушенето и честата употреба на алкохол, яденето на мазни и висококалорични храни, недостиг на витамини и минерали. И ако човек в младостта си не се замисля как да потбере адекватно меню, за да защити здравето си, то когато му се постави диагнозата „високо кръвно налягане“, хранителният режим става с животоспасяващ значение.

С наближаването на коледните и новогодишните празници хората се отпускат в количествата и вида на порциите, в бройката на цигарите и изпитите чашки, а оттам идват и множество предпоставки за фатално повишение в кръвното. Затова експертите препоръчват, ако на празника прекалите с пороците, които тровят тялото ви, то в следващите два дни да минете на прочистващ хранителен режим. Съветите, които дават важат и за хора с перманентно високо кръвно налягане, които искат да водят една идея по-правилен начин на живот с цел да опазят здравето си.

За да влезе в норми кръвното налягане и да се понижат неговите показатели, менюто трябва да включва съдоразширяващи немазни храни, богати на витамини и минерали, носители на антиоксидантни качества и ненатоварващи с добавена захар.

Храна, която понижава нивото на кръвното налягане е вареният боб. Въобще всички зърнени варива са прекрасни носители на витамини от групата В, също така витамин А и D. Не съдържат почти никакви мазнини и могат да бъдат приготвени без запръжки и нездравословни добавки. Минералите в тях спомагат за заздравяването на стените на кръвоносните съдове, както и на костната система.

Варените и печените картофи съдържат голямо количество витамини и скорбяла. Скорбялата повлиява на еластичността на кръвоносната система, като и помага да се прочисти от вече образувани тромби в начален стадии.

В бананите освен скорбяла има и голямо количество калий. Той е един от основните елементи, нормализиращ сърдечната функция. Ако страдате с години от високо кръвно, неговото приемане е задължително. Бананите ще активизират и метаболитните процеси така, че кръвта да не се задръства с мастни наслоявания.

Зелената салата е благодат за всяко болно тяло. Листните зеленчуци съдържат богата гама от микроелементи като желязо, магнезий, цинк, фосфор, калций, калий, йод. Същевременно са лесно смилаеми, нискокалорични и бедни на мазнини и въглехидрати. Сърцето ви копнее за такъв вид хана. Дори и само за гарнитура, примерна салата от спанак, маруля, киселец и зеле, ще подобри работата на сърдения мускул и ще пречисти кръвоносната система.

На последно в челната петица за продукти, понижаващи кръвното налягане застава прясното мляко. Ежедневната му консумация доказано помага само с 15%, но хубавото при него са големите дози на калций и витамин D, които съдържа в пъти повече от други продукти.Тук става въпрос за истинско мляко, а не пастьоризирани и обезмаслени варианти. Освен това, когато се пие топло за закуска или преди лягане, то действа успокоително на нервната система, а всички знаем, че високото кръвно може да бъде и на нервна почва.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Бабини методи за сваляне на кръвно с хранителни продукти

Народна медицина срещу високо кръвно с домашно приготвени илачи.   виж още »

Студено пресованите масла понижават кръвното

1-2 с.л. студено пресовано растително олио за профилактика и поддържане на нормални нива на кръвното налягане.   виж още »

Диета с фибри бори холестерола

Увеличете приема на овес, ечемик, мюсли, моркови и ябълки и тялото ви отново ще разгражда мазнините мормално. виж още »

КОМЕНТАРИ

anonymous29-04-2024
Heya i am for the primary time here. I came across this board and I to find It truly helpful & it helped me out a lot. I am hoping to present one thing again and help others such as you aided me.
anonymous28-04-2024
That is a great tip especially to those fresh to the blogosphere. Short but very accurate information… Many thanks for sharing this one. A must read post!
anonymous28-04-2024
Oh my goodness! Amazing article dude! Thank you so much, However I am encountering issues with your RSS. I don\'t know the reason why I can\'t subscribe to it. Is there anyone else having similar RSS issues? Anybody who knows the answer will you kindly respond? Thanx!!

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта