Регистрация

Пет причини защо да ядем ягоди

11 Jul 2013   /   nina123   /   Видяна: 3710
Пет причини защо да ядем ягоди

Ягодите носят щастие, полезни са за очите, сърцето, мозъка и предпазват от тумор.

Ягодата е плод, който едновременно ни връща в детството, изпълва с романтика и страст младостта и ни предпазва от редица здравословни проблеми с напредване на възрастта. Затова в сезона на вкусните червени плодове не бива да се ограничаваме в количествата, в които ги ядем, защото те са извор на удоволствие и здраве.

1. Яжте ягоди за перфектно зрение. Богати на витамини и антиоксиданти апетитните сочни плодчета ще доставят на тялото ви нужния му запас от витамин С, витамини от В – групата, калий, желязо и магнезии. Те намаляват риска от очни инфекции, премахват усещането за изсъхналост на очите, както и регулират зрението. Изключително полезни са при проблеми с очните нерви, а калият нормализира налягането в очите и предпазва от катаракта и образуване на пердета.

2. Ягодите смъкват кръвното и холестерола. Доказано е, че минералите в тях прочистват натрия от кръвта, а той е основен виновник за високото кръвно налягане. Така червените плодчета намаляват и риска от миокарден инфаркт. Витамините от група В укрепват стените на кръвоносните съдове и им придават здравина и еластичност. Фибрите, киселините и антиоксидантите пък се борят с повишения холестерол.

3. Ягодите борят развитието на раковите клетки. Биофлавоноидите (антиоксидантни растителни вторични метаболити), фолиевата киселина и витамин С възпрепятстват растежа и развитието на раковите клетки, а в начален и ранен стадий дори блокират развитието на тумори. Китайски екип от учени е доказал, че редовното ядене на ягоди е превенция при хора, предразположени към рак на гълтателните пътища и най-вече на хранопровода.

4. Чаят от ягоди е благодат за тялото. За запарката се използват листата на горската ягода. Редовната консумация на напитката лекува запек и премахва редица проблеми в отделителната система. Чаят е подходящ за профилактика при чернодробни оплаквания, нарушения на дихателните пътища и белодорбни пороци. Можете да го използвате и при нарушен храносмилателен процес.

5. Ягоди за красота и щастие. Маската от намачкани ягоди, с която трябва да седите между 15 и 20 минути, ще успее да изчисти трайно следите от умора и сенките около очите. Освен това учени, изследващи влиянието на храните върху човешкото настроение, са доказали, че ягодата, с нейната красота, съвършена плодова визия и наситен цвят уравновесява подсъзнанието и ни кара да се чувстваме свободни и щастливи. В редица култури тя е и символ на роматника и любов. 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Жаби, сьомга и орехи ядяли хората около Стоунхендж

Доказаха, че британците, които най-много се присмиват на италианците за жабешките бутчета, са ги имали за деликатес още преди 8 хил. години. виж още »

Сокът от моркови по-полезен от директната им консумация

Вместо да ядете моркови за здраве, изпийте една чаша фреш от тях и ще поддържате здравословно тегло и железен имунитет. виж още »

Десетте най-полезни храни за есента

Позволете на природата да се погрижи за тялото ви преди нахлуването на студовете. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта