Регистрация

Пет неща, които НИКОГА не трябва да правите в кухнята – част 3

08 Jun 2020   /   nina123   /   Видяна: 1502
Пет неща, които НИКОГА не трябва да правите в кухнята – част 3

Внимавайте със стъклените съдове, използвайте везна вместо чаши за мерене и се пазете от набезите на бекона!

 

Дори и най-добрите кулинари могат да сбъркат по време на готвене. Именно осем доказани готвача се събират 10 години след завършването на сладкарския университет във Франция, за да си споделят смешни случки от кухнята на събитията. Ето как на по чашка с приятели се създават правилата „ Какво не трябва да се прави по време на готвене“, които първо са записани на салфетка, а след това се превръщат в онлайн наръчник за начинаещите в кухнята. Ето и последната част от тях, предишните две можете да видите ТУК и ТУК.

 

1. Не разбивайте белтъци, ако в тях има парче от жълтък или дори капка вода. Това е хитър начин да накарате колега в кухнята да бърка до полуда без да постигне желания ефект. Но няма никакъв смисъл да си го причинявате сами. По правило белтъците се бият на ръка с тел, като се изсипват в абсолютно суха купа и е сигурно, че в тях няма останал жълтък. Сол или захар се прибавя към сместа чак когато тя стане бяла, а готовността ѝ се определя след обръщане на съда с отвора надолу – битите белтъци не трябва да помръдват въобще. Това е истинският кулинарен меренг (професионална дума за бити белтъци).

 

2. Не пипайте стъклените съдове с голи ръце! Горещото и студеното стъкло изглеждат по еднакъв начин. Е, на пипане са различни, но нека не се установява този факт след изгаряне. Ако използвате стъкло за подгряване в микровълнова фурна или готвите в йенски съд, оставете го на недостъпно място, защото някой друг може да не знае, че ще се опари. Внимавайте и при вадене на съдове от миялна машина. Ако вече сте си научили урока по трудния начин, охладете изгореното под течаща вода и намажете с олио. После си потърсете крем за след изгаряне.

 

3. Не използвайте съдове за мерене на количества – везната се справя най-добре. В кулинарията и особено в сладкарството не трябва да се вярва на съдове в измерването на количества. (Вижте колко тежат основните продукти, измерени в чаши и лъжици) Дори и да подходите с мисълта, че използвате съдове от един и също комплект и пропорциите ще бъдат спазени, пак рискувате да объркате фатално. Не всички чаши и лъжици са еднакви по обем, дори и да се води, че са. Отделно има и разлика дали съставката е загребана е с връх или без. Везната показва точното количество, затова я ползвайте – по-сигурно е.

 

4. Не се доверявайте на бекона. Беконът на кубчета скача и пръска. Едва ли някой се страхува от заклано и превърнато в колбас прасе, но ако ви се случи да запичате бекон на кубчета на сух или леко намазнен тиган, ще разберете колко активен може да бъде този продукт. Пръска, скача и предизвиква малки експлозии, които, освен че ще изцапат цялата кухня, могат и да ви изгорят. Има три решения – или да сложите бекона на слайсове, или да го поставите в несгорещен тиган, или (най-правилно) да сложите някакъв друг продукт шреди него в тигана. Малко лук, гъби или каквото изисква рецептата. Ако се разподскача, сложете отгоре тел за изцеждане на спагети или мрежа против пръскане. Няма да стане силно хрупкав, но и няма да създаде неочаквани недоразумения.

 

5. Не разбърквайте ориза при готвене. Освен ако не правите ризото или рецептата изрично не изисква мешане на оризовата част, то от вас се иска да се погрижите продукта да се сготви на спокойствие. Ако прецените, че загаря, долейте още течност или намалете огъня. Ако се притеснявате, че е прекалено воднист, внимателно оберете с лъжица излишната течност. Но не притеснявайте зърната с лъжица. Вместо да имате ориз, ще получите оризова каша.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Трикове при готвене в гювечета

Пазете съда от рязка термична смяна и помнете, че силно попива аромати.   виж още »

Кулинарни трикове при пърженето на яйца

10 начина да изпържите яйца, без да се налага да викате линейка. виж още »

Трикове при приготвянето на салата от начинаещи готвачи

Осем прости правила за направата на вкусна салата или свежо зеленчуково предястие. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта