Регистрация

Още три причини да ядем портокали

09 Oct 2013   /   nina123   /   Видяна: 3553
Още три причини да ядем портокали

Портокалите изгарят мазнините, повишават оплодителната способност и забавя стареенето.

В разгара на зима 2012, съответно и на икономическа криза екип от университета в Милано – Италия посика да му бъде отпусната субсидия за изследване на полезните влияния на портокалите върху човешкото тяло. Не е тайна, че именно тези плодове са едни от най-консумираните в Европа, особено през зимните месеци, когато в умерените ширини не се срещат много дарове от природата в пресен вариант.

Първоначално финансирането на изследването бе отказано, защото от администрацията обявиха, че портокалите са обект на множество изследвания и всички техни свойства и вличния върху човешкото тяло са отдавна открити, описани и изучени. На свой ред обаче изследователите обясниха, че все още има обекти на „тера инкогнита“ под кората на оранжевия цитрус и дадоха обещание, че получат ли субсидията, ще извадят на бял свят три нови факта за портокала, непознати на човечеството и науката.

Докалдът на учените от Миланския университет бе публикуван пред медии вчера, за да посрещне месеците, когато консумацията на портокали скача двойно и дори тройно. В него те обясняват, че с редовна консумация на оранжевите „топки“ могат да се изгорят до 68% от подкожните мазнини в тялото. Освен това приемането им всеки ден помага на мъжете да реализират цялата си налична оплодителна способност, а специфичните фибри на плода пък действат като естествен крем против застаряване на кожата.

Силата на портокала в борбата с подкожните мазнини е заради комбинацията от специфичната му киселинност и високото съдържание на целулоза. Опити върху мишки доказват, че дори и при висок прием на калорични храни, всекидневното ядене на плода води до изгаряне на близо 70% от подкожните мазнини. Ако процесът се съчетае и с физически упражнения, успеваемостта му е още по-голяма. Изчислено е, че за да може човек да се наслади на този ефект обаче, трябва да поглъща по 400-500 г портокали на ден.

За повишаване на оплодотелната способност при мъжете, представителите на силния пол трябва да поглъщат по 350 мл прясно изцеден портокалов сок на ден. Учените твърдят, че подпомага образуването на по-голямо количество семенна течност и разположени в нейната благоприятна среда сперматозоидите имат шанс по-лесно и бързо да достигнат до яйцеклетката.

На последно място, но не и по значимост, изследователите от университета в Милано доказаха, че портокалите забавят стареенето на кожата. Комбинацията от флавоноиди и хидроксикорична киселина в тях подпомагат регенерацията на клетките, образуването на нови и прочистването на стари дермални клетки, като чрез този процес освен естествено подмладяване, дермата получава и шанса да изглади бръчките, образувани в нея с течение на годините.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Колко мандарини се ядат на ден и за какво са полезни

Прекаляването с мандарини може да отключи потенциални проблеми със стомаха и жлъчката.   виж още »

Вкусна профилактика със семена от нар

Нар помага за регулиране на кръвното, топи мазнините и пази от простуда и грип. виж още »

Плодове, кафе и чай ни пазят от болести през зимата

Полифенолите в храните удължават живота, заздравяват имунната система и предпазват от рак. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта