Ориз за суши – тайните на приготвянето му
Оризът е един от основните продукти, когато става дума за суши. Въпросът обаче е в това, как да бъде приготвен, така че да постигнем резултата, който майсторите-готвачи ни предлагат в заведенията. Замисляли ли сте се по този въпрос? Продължете да четете тогава.
Повечето хора свързват сушито единствено с риба. Истината е, че рибата е била основна съставка на сушито, когато през ІV в. пр. Хр. в Югоизточна Азия, се е зародила самата идея. След като я почиствали от вътрешностите, хората полагали рибеното месо в ориз. А целта била основните процеси на ферментация в зърнената култура да запазят важните белтъчини, които се съдържат в рибата.
Както знаете, сушито днес може да се прави не само от риба, а и от зеленчуци, пилешко месо и други продукти.
Но и до днес, оризът е основната съставка, затова е важно да усвоите тайните, чрез които той се приготвя от истинските майстори-готвачи на суши.
И за да стане по-лесно като видите в действие един истински суши-майстор, в България пристигна г-н Кийоши Хайамизу. Г-н Хайамизу е главен суши-майстор в кухнята на световноизвестната марка за соев сос Kikkoman. Целта на неговото посещение в страната бе провеждането на едноседмичен мастер клас “Японска кухня” за професионални готвачи.
В последния ден от престоя си тук Хайамизу-сан се съгласи да заснеме кратък видеоматериал, в който ще видите: какъв ориз да използвате при приготвянето на суши; как да го обработите, за да се запази вкусът му; какви пропорции се спазват при варенето, и още интересни и важни подробности около приготвянето на ориза, както и няколко лесни предложения за самите суши ролца.
Освен ориза обаче, не трябва да забравяме и друга важна съставка, без която не може никое суши. А именно соевият сос. Вярваме, че сте пробвали различни марки соеви сосове и сте усетили разликата във вкуса и аромата им.
Е, ние ви препоръчваме да се доверите само на една марка - Kikkoman. Ето и основните причини, които вярваме ще ви убедят, че това е именно вашият соев сос:
- има дълбок аромат;
- има натурален произход - за японците истинският соев сос се произвежда само и единствено от соя, вода, пшеница и сол и трябва да ферментира по естествен път в продължение на поне 6 месеца. Всичко друго, което има в състава си нещо различно от изброените 4 съставки, те просто наричат „сос”;
- не съдържа генномодифицирана соя;
- соевият сос е универсален. Голяма заблуда е, че соевият сос се използва само за суши или само в традиционната китайска и японска кухня. Напротив, това е универсална подправка, която намира приложение както при приготвянето на основни ястия и марини, така и като база за различни салатни дресинги.
Основно правило при употребата на истински естествено ферментирал японски соев сос: Не прекалявайте с него! В противен случай погрешно ще решите, че сосът е прекалено солен. А истината е, че ние европейците често пъти сами „пресоляваме манджата”, като сипваме повече от необходимото. Няколко капки са напълно достатъчни, за да усетите истинския вкус на подправката.
Ако искате да научите повече за това как се приготвя суши или в какви други ястия може да използвате соевия сос, посетете блога на Оиши-сан за японска кухня и култура:
www.oishii-cuisine.com
ПОДОБНИ СТАТИИ
Как се прави традиционен арабски хумус и какво добавки може да се сложат в разядката? виж още »
Какви са основните видове суши и как се яде суши? виж още »
КОМЕНТИРАЙ