Регистрация

Не червен пипер, а керемиди и тухли на прах

15 Jan 2019   /   nina123   /   Видяна: 2108
Не червен пипер, а керемиди и тухли на прах

Подправката червен пипер в България представлява евтин китайски пипер със съмнителни примеси.

 

В началото на новото хилядолетие се спекулираше, че червеният пипер в хранителната верига представлява стрита на прах тухла, смесена с малки количества от смлени сушени чушки. Митологизацията на тази подправка направи хората мними по отношение на пипера и само надписът „Произведено в България“ успяваше да успокои съвестта на купувача.

 

Пиперът, произведен в България, не е български, обясни пред Дарик Георги Василев, председател на асоциацията „Български пипер“. По думите му подправката наистина е произведена в страната, като тук е докарана китайската суровина – евтини и нискокачествени сушени чушки, които се смилат у нас. Но с техническата работа и пакетирането приключва българското участие в производството.

 

В червения пипер има примеси. За да докаже факта Василев дори не прибягва до лабораторни анализи. Прави много по-прост опит като разтваря 50 г червен пипер във вода. След това по стените на съда остават мазни петна, образува се нетипична утайка, свидетелстваща за съставки, които не са производни на чушката. Според експерта най-често в пликчетата с подправката се добавят фини частици тухли и керемиди, както и оцветяващ агент, който да убеди окото, че това е пипер. Самият вкус обаче е лишен от наситеност.

 

Има ли истински червен пипер в България? Георги Василев обяснява, че евтините суровини от Китай са премахнали родното производство на червен пипер в почти цяла Европа. Над 300 фирми за пипер на Стария континент са фалирали през последното десетилетие. Други са оцелели заради употребата на китайски суровини. Единственият истински български червен пипер се прави в домашни условия или от съвсем малки производители, които често не достигат до големите магазини.

 

Каква е цената на качествения червен пипер? В България 100 г от подправката могат да бъдат намерени на цени между 25 стотинки и 1,5 лв. Ясно е, че ниската стойност е определяща за лошото качество. Това обаче не означава, че скъпо струващата подправка е родно производство. Просто вероятността тя да съдържа единствено и само смлени сушени чушки е по-голяма.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Как да преценим качеството на червения пипер?

Тест за качество на червен пипер в домашни условя, възможни примеси в червения пипер и какъв е международният показател за истински червен пипер? &nb виж още »

Три факта за храните, които индустрията не желае да знаете – част 2

Кое е по-полезно – маслото или марагаринът? Как се отглеждат кравите във фермите и какво съдържа уж картофеният чипс?   виж още »

5 факта за храните, които индустрията не желае да знаете – част 1

Месото и морските дарове от ферми е бъкано с антибиотици и отрови, храната съдържа повече захари, отколкото подозираме, а млечните продукти не са исти виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта