Регистрация

Как да преценим качеството на червения пипер?

28 Mar 2022   /   nina123   /   Видяна: 1249
Как да преценим качеството на червения пипер?

Тест за качество на червен пипер в домашни условя, възможни примеси в червения пипер и какъв е международният показател за истински червен пипер?

 

Червеният пипер е една от най-използваните подправки както в народната, така и в мултинационалната кухня. Той придава специфичен чушков аромат, може да донесе опушен нюанс на ястията, пикантна нотка и неповторим цвят на запръжки, сосове, заливки и добавки. Щипка от него е идеална декорация за завършек на плейтинга, а когато небцето го улови в ястието, ликува с особена апетитност. Но притеснението за качеството му понякога спира домакините да добавят в храната още и още. Как се прави червен пипер и как се разбира дали е добър червеният пипер, ще разкажем сега.

Вижте домашната рецепта за яйца по панагюрски без сирене, в която червеният пипер е основен носител на хубост.

Как се прави червеният пипер? По правило подправката се приготвя от червени месести сладки чушки, които се почистват от семена, ципи и дръжки и се изсушават при температура от 50 градуса. Следва да бъдат смлени на фин прах, който представлява познатия пипер. Ако пиперът е пушен, то при сушенето би трябвало да се използва естествен дървесен пушек. Естествено, в хранителната индустрия не всичко е така, а начините да се докаже в домашни условия, че пиперът е извън стандартите, е труден.

Какви добавки може да има в червения пипер? Понякога производителите използват тънки и ципести чушки, които не могат да бъдат продадени на пазара заради ниското си качество в пресен вариант. Други пъти повишават температурата, за да изсъхне зеленчукът по-бързо и да се изпекат развалени и мухълни петна по него. Вместо естествен пушек може да се намаже с течен пушек, който е химично съединение, придаващо идеален опушен дъх. Люспи от домати, останали от друго производство, се слагат за по-добър цвят на продукта. В някои пипери се добавят изкуствени оцветители и масла за багрило, текстура и против слепване и навлажняване. А дръжките, ципите и семките на чушката махат само най-съвестните търговци.

Вярно ли е, че в червения пипер се съдържат керемиди? Председателят на асоциацията „Български пипер“ Георги Василев, обяснява, че допуска наличието на неядливи добавки в пипера, като сред тях може да бъдат прахове от строителни материали. Това обаче важи за нискокачествени стоки, идващи от азиатския пазар. Колкото до мита, че в пакетите червен пипер се слагат смлени керемиди и тухли, e-vestnik обясняват, че случаят е бил от народна фабрика през 70-те години на миналия век. Недобросъвестен служител си присвоявал от продукцията, а вместо нея в пакетите опаковал прах от строителни отпадъци. Партидата е заловена и не е достигнала до пазара. Какво обаче има в пликовете днес, трудно може да се разбере с просто око.

Как се тества качеството на червения пипер в домашни условия? За начало добър продукт на супер ниска цена няма. Цветът на червения пипер трябва да е ярък, а слепвания в опаковката доказват, че подправката е лишена от добавки против навлажняване, което също е добре. Вземете от пипера и поръсете в съд с малко вода. Ако се образуват мазни петна – това са химични добавки, които не би трябвало да има. Потърсете на опаковката дали е отбелязан индекс ASTA и каква е неговата стойност. Ако е под 60, то по-добре не взимайте този пипер. Ако е над 120, значи е добър. Ако е 160-180 – то това е най-добрият червен пипер, който можете да си купите в световен мащаб. За съжаление обаче производителите не са задължени засега да поставят ASTA индекс на продукта. По-скоро ще го видите на стоки, които наистина искат да се похвалят с качеството си.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Не червен пипер, а керемиди и тухли на прах

Подправката червен пипер в България представлява евтин китайски пипер със съмнителни примеси.   виж още »

Видове пипер и от какво се правят

Каква е разликата межди черен и бял пипер, какво представлява розовия пипер и как се прави пипер меланж? виж още »

Съновник – сол и пипер в съня

Ако сънувате, че осолявате, ще сеете неприятности другиму, ако пък сол се сипе по вашата глава – очакват ви дрязги и пререкания. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта