Регистрация

На Еньовден с билки и вода за изцерение и любов

23 Jun 2022   /   nina123   /   Видяна: 1060
На Еньовден с билки и вода за изцерение и любов

Срещаме Еньовден със сянка на изгрева, пръскане с роса и Еньова буля, а го изпращаме с танци и надежда за любов, здраве и сбъднати мечти.

 

На 24-и юни балканските народи празнуват Еньовден – със свежи венци, цветя, билки и треви. Обреди и цъфтежи опъстрят земята, а надеждите за здраве, любов, щастие и плодородие се скриват в множеството ритуали, изпълнявани на днешния ден. Празникът е езически и свидетелства за него се откриват още от времето на основаване на Българската държава. Чества се и в териториите на днешна Сърбия, Македония, части от Гърция и Румъния, като навсякъде още се нарича „Празник на билките“.

Какво е Еньовден? През този ден слънцето изгрява най-рано в годината и се врява, че лъчите му имат магическа сила, която се пропива във всяка капка вода на Земята. Днес билки и растения имат най-голяма лековита мощ, затова се набират от ранни зори и се пазят в дома. Легендата за Бай Еньо разказва, че старецът мята на рамо своята чанта и потегля сред поля и гори. А където го зърнат растения, стават магически и целебни. Той сее здраве и плодородие, стига да не му се мерне човек пред очите. Тогава се ядосва и стоварва зли сили върху дръзналия да скита из неговите земи на Еньовден. Затова и хората се прибират в къщите си след като стане светло.

Вечерта преди Еньовден. Тогава млади девойки берат свежи и шарени цветя и пълнят котлета с вода. Всяко момиче сяда и плете венец от набраните китки като мислено заплита молитва за любов – или бленувания ерген да отговори на чувствата ѝ, или тя да го разлюби, ако не е подходящ и няма да има щастие с него. След това в пълна тишина китките се топят в котлето. Това се казва „мълчана вода“, защото ако се пророни дума, магията ще се развали. После венецът се взима и се слага под възглавницата за през нощта или се остава да кисне в мълчаната вода до другия ден.

Сутринта на Еньовден. Става се още преди изгрев слънце и се отива на поле или поляна. Трябва да се предвари Бай Еньо, за да няма неприятна среща. Чака се изгрева и се гледа сянката. Ако с първите лъчи тя е концентрирана, то здрав ще е човекът. Ако ли пък е мъждива и неясна, болести идват към дома. След това се прави обредно търкаляне в роса за здраве. Хората се мажат с вода от кладенци, реки, потоци и дори локви. За хубост се пръскат лицата. Всеки трябва да откъсне „77 билки и половина“. Говори се, че на Еньовден има всичките 77 билки, с които човек може да поддържа вечно здраве. А половинката е трева, необходима индивидуално на всеки. Тя влиза в ръцете, когато човек затвори очи и откъсне на Еньовден свеж наръч от поляната. Заедно с другите набрани растения по изгрев всички се прибират обратно в дома. Там не се чисти и мие, за да не влязат болести и злини на чист дом, да им хареса и да се настанят завинаги.

Еньовден и Еньова буля. Малко момиченце, което вече е проговорило, се избира за булката, символ на празника, наречена Еньова буля. Облича се в бяла дълга рокля, окичва се с накити, а на главата му се слага червен воал, закрепен с венец. Детето възсяда раменете на друга жена и заедно с близките тръгват на обиколка в селото. Вярва се, че невръстната девойка изпада в транс и комуникира със слънцето и висшите сили. А те ѝ дават ключ към познания и пророкувания. Затова всеки, който има въпрос или дилема, може да попита булята. Когато тя заговори всички замлъкват и я слушат, защото ще им предаде важно послание от други светове.  Най-често хората я питат дали ще успеят в начинанията, ще бъдат ли здрави техните близки, стабилен бракът им, ще се сбъдне ли любовта, ще се родят ли деца и внуци.

Вечерта на Еньовден. С част от набраните билки и треви от сутринта се плетат големи венци или един общ семеен, родов или селски венец. Пали се съборен огън на центъра и след залез хората идват на празника. Индивидуалните венци и венците от котлите на момите се хвърлят в огъня, за да се сбъдне орисията и молитвите. А общият венец се поставя до огъня и всеки трябва да мине през него за здраве. Празниците продължават до късно през нощта, а магията за любов, направена от девойките чрез венеца и мълчаната вода, има шанс да се сбъдне още по време на тържествата.

На Еньовден професионален празник имат билкарите, знахарите, фармацевтите и фитотерапевтите. Не пропускайте да честитите имен ден на Билян, Биляна, Еньо, Енко, Еня, Енка, Яна, Янко. Екипът на kulinarno.bg честити празника на всички именяци, билкари, българи и балкански народи с пожелание да намерят своята половин билка, която да изцери духа и тялото, да донесе хубави бъднини и да сбъдне мечтите.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Еньова буля гадае с билки, треви и слънце

На Еньовден растенията имат особена лековита сила, слънцето обръща лице към зимата, а Бай Еньо тръгва по света, за да зарадва с плодородие заслужилите виж още »

На Еньовден се берат билки и се къпе с мълчана вода

Еньовден – народен празник с много традиции и дълбоки корени разкриващ ритуали за здраве, любов и берекет.   виж още »

Честит Еньовден на билкари и именяци

На този ден билките имат най-силни свойства. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта