Регистрация

На Богоявление (Йордановден) месим три погачи

06 Jan 2015   /   nina123   /   Видяна: 21370
На Богоявление (Йордановден) месим три погачи

В деня на Божието кръщение водата е свещена и всеки трябва да се умие за здраве.

На 6 януари християнската общност в България празнува Богоявление или още Йордановден. Според Светото писание на този ден, наричан в някои райони на страната и Кръстовден Йоан Кръстител е покръстил Йсус Христос във водите на река Йордан. Легендата разказва, че в чест на Святото тайнство небето се отворило и света станал свидетел на божието триединство – Бог Баща, Бог Син и Светия Дух.

В различните краища на страната се извършват различни ритуали, но общото между тях е приемането на водата за свещена и вярата в свръхестествените й сили на този ден. Традицията повелява младите моми да ходят на чешмата още преди изгрев, за да донесат пълни стомни с вода, която има лековита сила днес. С нея се умиват лицата на членовете на семейството и се благославят млади и стари.

Най-високо емоционалния и спазван в България ритуал на Йордановден е гмуркането за кръста. Навред из страната се организират състезания за намирането на Разпятие, хвърлено в ледените води. В религиозната надпревара се включват мъже и юноши, които скачат в местни езера, реки или в морето, за да достигнат първи до хвърления във водата кръст. Вярва се, че който успее да го извади, той и цялото му семейство болест няма да видят през идната година и щастието в техния дом ще отседне. Ако металното разпятие замръзне след изваждането от водата, поверието гласи, че годината ще бъде спорна и плодовита. Ако времето е студено и сухо на този ден, то нивята ще са отрупани с класове, лозята – с грозде, а във всеки дом и всяка кухня ще има от всичко по много, вярват българите.

На Йордановден се ходи на църква за светена вода. С нея се замесват три погачи – една, която семейството да изяде на празничния обяд, една – с която да се посрещнат гости и една, която да се остави пред портите на дома заедно с червено вино, та да може всеки странник, преминал покрай дверите да си отчупи хляб, да глътне вино и да благослови домакините.

Светена вода, донесена от църквата, се запазва в дома и с нея се месят обредни хлябове за здраве през годината щом някой от семейството се разболее. Някои местни ритуали включват мокренето на младоженци, сключили брак през последните 12 месеца. Вярва се, че така младото семейство ще съжителства в мир и разбирателство, а ако още нямат наследник, то скоро щастливата новина за неговото зачеване ще се разнесе.

На Кръстовден (Йордановден), (Богоявление) не забравяйте да честитите имения ден на всеки кръстен Богдан, Божана, Богдана, Дана, Йордан, Йордан(к)а, Данчо, Бетина, Боголюб, Боголюба. Екипът на kulinarno.bg пожелава на именяците много здраве, щастие, късмет, спорна и успешна година. 

Ако още не сте решили каква празнична погача да замесите със светена вода, то възползвайте се от нашите рецепти за ДОМАШНИ ОБРЕДНИ ПИТКИ И ХЛЯБОВЕ.

ПОДОБНИ СТАТИИ

На Йордановден се меси хляб със светена вода

На Богоявление водата е вълшебна и хората се мокрят за здраве.   виж още »

На Йорданов и Ивановден посрещаме гости с пищна трапеза

На Йордановден и Ивановден се месят погачи със светена вода и се почита божественото триединство и паметта на Йоан Кръстител.   виж още »

На Йордановден и Ивановден почитаме паметта на Св. Йоан Кръстител

На Йорданов и Ивановден се месят питки, а водата се смята за магическа, свещена и лековита.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта