Регистрация

Народни поверия: Кафето е на пари

06 Aug 2019   /   nina123   /   Видяна: 19197
Народни поверия: Кафето е на пари

Суеверия с кафе и какво означават балончетата в чаша кафе.

 

Кафето е една от най-консумираните напитки в световен мащаб. Средно се пада по чаша кафе на всеки човек на планетата дневно. Но в ободрителната течност се крие мистика – в Азия, Африка и Южна Америка кафето се използва за религиозни и обредни ритуали. В България пък се носят суеверия, свързващи горчивото питие с парите и новините. Ето какво казват някои от най-известните родни митове за кафето.

 

Разливането на кафе е на богатство. Смята се, че ако човек се залее с кафе, го очакват приходи. Ако обаче изсипе кафето си върху друг – то парите отиват при залятия. Затова не бива да се ядосваме на петната, а да ги приемаме за предвестник на материални придобивки. Заливането трябва да стане неволно, а не планирано. Само тогава има ефект, твърдят вярващите в суеверия.

 

Мехурчетата на кафето представляват пари. При някои техники на правене на кафе, по повърхността на напитката се образуват балончета. Вярва се, че получилият такава напитка, трябва да я изгълта бързо. Всяко мехурче е пачка с пари, а с времето те се пукат. Само погълнатите пачки ще могат да се материализират. Ако обаче човек изпука всички балончета без да ги е изпил, то няма да получи нищо.

 

Голямо балонче – символизира близък човек. Ако в чашата ви се е оформило само едно голямо мехурче, то това е ваш близък или обичан човек, който се е запътил към вас. Не го оставяйте да се спука, защото предвидената среща няма да се осъществи. Вместо това го глътнете и скоро ще получите известие за пристигането на личност, която много ще ви зарадва, обещават народните вярвания.

 

Гледане на кафе за времето. Това вече не е поверие, а самата истина. Може да се разбере дали атмосферното налягане е високо или ниско чрез наблюдаването на кафе. Високото атмосферно налягане събира балончетата на кафето в средата на чашата. Това означава, че времето ще е ясно и хубаво. Ниското пък ги разпръсва по краищата на чашата. Ако това се случи, най-вероятно ще завали.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Защо кафето в Унгария е наричано още „Черна супа“

Кафето пристига в Европа през XVI век, донесено с набезите на Османската империя.   виж още »

Съновник – символи на месото в съня

Яви ли ви се месо на сън, внимавайте в отношенията си с хората. виж още »

Съновник – сол и пипер в съня

Ако сънувате, че осолявате, ще сеете неприятности другиму, ако пък сол се сипе по вашата глава – очакват ви дрязги и пререкания. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта