Регистрация

Народна медицина с остатъците от готвене на коприва

13 May 2021   /   nina123   /   Видяна: 1637
Народна медицина с остатъците от готвене на коприва

Водата от попарването на коприва и твърдите неядливи части на растението могат да се използват за разкрасителни процедури и отвари за здраве.

 

В разгара на зелените пролетни дни копривата отново се връща на трапезата на българина в ролята на полезна, лека и вкусна съставка, с която могат да се приготвят множество ястия - панирана коприва, каша от коприва, салата от коприва, супа от коприва, копривено мезе, бъркани яйца с коприва, пълнени чушки с ориз и коприва и какво ли още не. За направата на тези ястия обаче често се използват само листата от растението, като се изхвърля твърдото и жилаво стебло. Ала то също има своите полезни качества. Друг път пък рецептата изисква да попарим листата, за да не убодат пръстите докато бъдат рязани за вкусна салатка или овалвани в панировка. А във водата от попарването също остават куп полезности. Ето как да се възползвате от тях с няколко хитри трика от народната медицина.

 

Освежаваща напитка от коприва за здраве. Независимо дали ви е останала вода от варенето или попарването на коприва или дръжки от растението, можете да се възползвате от качествата на своеобразната баластра. Ако са стръкове - залейте с вряла вода и дръжте 30 минути. След това прецедете. Ако пък е вода, просто пресипете през цедка. След това подсладете с мед или друг полезен заместител на захарта - стевия, еритрол, сироп от агаве. По-непретенциозните могат да добавят директно лъжичка захар. За да е по-свежо обогатете с прясно изцеден лимонов сок и приберете в хладилника. А след изстиване ще се насладите на доста приятен студен чай. Копривата е богата на желязо, калий, магнезий, полезни соли и витамини А и Е. За съжаление след попарване губи съдържанието си на витамин С, но и този букет от здравословности не е за изпускане. А с приятния домашен студен чай освен така необходимото в жегите оводняване ще пречистите кръвта си, ще заздравите стави и кости, ще подпомогнете регенерацията на кожата, ще спрете възпалителни процеси в организма, ще си гарантирате здрав и пълноценен сън и ще подсилите имунитета. Хубаво е човек да разполага с подобна напитка. Пък и е евтина и лесна за направа.

 

Маска за коса с коприва. Множество шампоани за заздравяване на косата, лечение на пърхот и проблемен скалп и провокиране на растеж и гъстота са създадени на основата на копривата. Ако имате дръжки, просто ги счукайте в хаванче на паста и намажете скалпа. С остатъчна вода от коприва можете да обтриете както скалпа, така и цялата коса. Дръжте между 15 и 30 минути и след това отмийте с шампоан и хладка вода. Повтаряйте четири поредни пъти при всяко миене на главата и имате шанс да решите дългогодишни и неприятни проблеми с гривата си. Тук обаче трябва да се вметне, че при мъжете с генетично наследено оплешивяване копривата е безсилна да помогне. Но все пак може да забави неизбежния процес.

 

Вода от коприва при акне и гъбички. Антибактериалните свойства на растението могат да бъдат впрегнати в грижата за краката, ноктите и кожата. И докато за гъбички и премахване на лошия аромат от нозете трябва да киснете в силно концентрирана копривена вода поне 15 минути на ден, то едно минаване с бледа полупрозрачна вода от варене или попарване на коприва върху тампон за лице, е напълно достатъчно, за да потисне появата на нови пъпки и да се активизира заздравяването на старите. Ако го правите два-три пъти дневно, резултатът ще дойде по-бързо, обещава народната медицина.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Как да накараме копривата да спре да пари

Шокиране на копривата или стискане с ръкавици ще помогне да бъде изядена без да пари.   виж още »

Левурда – модерен, вкусен и много полезен зеленчук

Левурда бори пролетната умора, регулира стомаха и червата, понижава кръвното налягане, теглото и холестерола и носи уникален вкус и визия на солените виж още »

Борим алергията от тополите с храни

Дразнението на белите пухчета върху очите, носа и гърлото могат да бъдат минимизирани чрез правилен подбор на хранителни продукти. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта