Регистрация

Най-добрите ресторанти в света за 2014 година

03 Apr 2014   /   nina123   /   Видяна: 3053
Най-добрите ресторанти в света за 2014 година

Списание Elite Traveler избра за трета поредна година Alinea в Чикаго за най-съвършения ресторант на планетата.

Мечтата на всеки качествен, луксозен и прецизен ресторант, способен да накара клиентите си да прелетят през океани и морета, да изминат хиляди километри, за да опитат менюто и да се порадват на атмосферата, е да попадне в ТОП 100 на списанието Elite Traveler за най-добри хранителни заведения. Мястото в този списък е уникален вид реклама, на която се радват наистина най-качествените ресторанти в света, а заможни хора от цял свят се съобразяват с експертното мнение на изданието и се вслушват в препоръките му при избор на уникално местенце за хапване.

Вече 50 години класации от типа са давали информация къде да се резервира маса за бизнес среща, официална вечеря, предложение за брак, романтично изживяване. Затова и тазгодишния чарт бе очакван с особено нетърпение. Журналистът гастроном Анди Хейлър лично изготвя тази класация на два етапа. В първото ниво той събира мнения от цял свят за различни заведения, трогнали клиентите си с разкошна обстановка, безупречно обслужване и вкусна храна. Хейлър се съобразява както с мнението, така и с важността на посетителя, защото за него коментират едни от най-богатите и претенциозни хора на планетата, особи със синя кръв и известни личности, които вдигат летвата с предпочитания до небето.

След като журналистът отсее най-добрите ресторанти според мнението на читателите на списанието, той ги посещава лично. Все пак етиката изисква когато се прави такава важна класация, то човекът, който я публикува да е запознат със субектите от личен опит. Чувствителният език на Хейлър не може да бъде оспорен, защото е доказан в дегустациите преди повече от две десетилетия. Хранителният експерт оценява не само вкусове, но и обстановка, време за приготвяне, учтивост и компетентност на персонала, архитектура и стил на помещенията, тематичната връзка между визия на заведението, вид ястия, музикална среда, посетители. В плюс на ресторантите е възможността за импровизация според желанията на клиента, богатството на менюто и разбира се – на напитките, които могат да се предложат към всяко блюдо.

За трета поредна година първенец в класацията на Анди Хейлър и списание Elite Traveler е ресторант Alinea в Чикаго. Авторът обяснява, че в него дори няма меню. Човек сам си избира храната след проведена 25-степенна дегустация, в която високо компетентни експерти съветват посетителя какво да опита и му помагат да съчетае съставки в най-перфектното ястие, което е опитвал някога. Журналистът е зашеметен от модерната арт визия на мястото, от уникалните идеи за поднасяне на десерти и ордьоври и от безупречното обслужване.

Под тазгодишната си класация Хейлър обяснява, че ако човек иска да хапне хубава храна на хубаво място, то дестинацията е Париж. 17 заведения от френската столица влизат в ТОП 100. С много привлекателни места за хранене са отличени още САЩ, Испания, Италия и Великобритания. А ето и кои се намират в челната десетка:

1. Alinea в Чикаго, САЩ

2. Daniel в Ню Йорк, САЩ

3. The Fat Duck в Брей, Великобритания

4. Eleven Madison в Ню Йорк, САЩ

5. Le Bernardin в Ню Йорк, САЩ

6. El Celler Can Roca в Испания

7. Azurmendi в Испания

8. Le Pergola в Рим, Италия

9. The Ledbury в Лондон, Великобритания

10. Osteria Francescana в Италия

ПОДОБНИ СТАТИИ

Спасяват с бакшиши любимите заведения за бързо хранене

Случаи на оставени големи бакшиши за храна с цел да се подпомогне оцеляването на малкия фаст фууд бизнес трогват хората навред по света.   виж още »

Топ 3 на бирите за 2014-а година

Кои са най-добрите на вкус и най-скъпите бири за лято 2014. виж още »

Най-качественото уиски за 2014 година

Малцови високоалкохолни питиета премериха „сили“, за да влязат в най-престижната световна класация. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта