Регистрация

Наглост - и ГМО доматите станаха полезни

13 Dec 2013   /     /   Видяна: 3590
Наглост - и ГМО доматите станаха полезни

След обявяването на аспартама за безвреден вече пък генно модифицираните домати се водят полезни.

Остра реакция от страна на kulinarno.bg последва при публичното оповестяване на доказано вредната хранителна добавка-подсладител – аспартамът. В началото на тази седмица представители на Европейския орган за регулация на храните скандализираха разумната маса от модерни хора, разгласявайки пред медиите и обществото, че обявеният за хранителен убиец на съвременния човек – аспартамът бил безвреден. (Вижте още по темата за аспартама.) Коментари в българския ефир дори сравниха изказването с думи като „радиационното облъчване е здравословно“ и „пийте отрова за дълголетие и полова мощ“.

Някои индустрии явно много са забогатели, за да могат да си позволяват купуването на изказване от най-висш клас европейски експерти, че изкуственият подсладител не пречи на здравето. Но в този момент човекът, разчитащ именно на учените с висок ранг и здрава тапия, разбира колко е безпомощен в борбата да защити здравето си от вредните хранителни добавки, които бликат от пликчета, кутии, консерви и тарелки в супермаркета.

Сякаш една шокова атака не стига и седмицата на легализирането на отровите в храните трябваше да завърши със следваща шокираща информация. Този път абсурдът преплува Атлантика и разтърси Стария континент с изказването на експертна група от янки, която твърди, че генно модифицираните домати, които се произвеждат в САЩ са полезни и могат да бъдат най-доброто лекарство срещу атеросклероза.

Учените откриват в молекулярно изменения зеленчук вещество от групата на пептидите – аминокиселина, позната като 6F. Според тях това е най-добрата възможност за борба с една от опасните болести на планетата днес – атеросклерозата. Заболяването представлява втвърдяване на кръвоносните съдове, настъпващо с течение на времето и може да доведе до летален край. При регулярно доставяне на 6F до организма този процес се забавя и дори може да спре. А веществото не се съдържа в обикновените домати, отгледани в домашните градини.

Сякаш това заключение е достатъчно за учените, за да обявят поредния убийствено вреден продукт за полезен. Допитване на kulinarno.bg до експерти доказва, че има и далеч по-полезни начини за превенция от атеросклероза от тъпченето с ГМО храни. Същия ефект върху кръвоносните съдове ще имат и ежедневните разходки, физически и кардио тренировки три пъти в седмица, намаляване на количествата и честотата на ядене на мазни меса и пържени храни. За разлика от американския лабораторен домат обаче тези предложения не хвърлят в шок организма поради невъзприемането на молекулите, които са му набавени при ядене и не съдържат риска от непредвидени заболявания и алергии поради невъзможността да се определи как точно даден ГМО действа на човешката клетка.

За този вид хранителна модификация учените обясняват, че в даден продукт се подменят молекулни съставни части или цели молекули, с такива, взети от друг организъм. Никой експерт обаче не се обрича да гарантира как новополучената суровина ще реагира в и с човешкото тяло.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Дифенол и много нитрати тровят в плодове и зеленчуци

Научете няколко полезни трика как се чистят плодове и зеленчуци от нитрати.   виж още »

Суши инфекция тръгва към Европа

Анизакиозата, предавана от сурови морски деликатеси предизвиква силно гадене и треска. виж още »

Нудли от коприна – нов хит в китайската здравословна кухня

Нудълс от стрити на прах копринени буби се грижи за тънката талия и околната среда. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта