Регистрация

Майсторство при готвенето на пара

25 Sep 2020   /   nina123   /   Видяна: 2056
Майсторство при готвенето на пара

Трикове за готвене на пара, гарантиращи страхотен резултат и здравословна вкусна храна.

 

Готвенето на пара е стар метод за термична обработка, който се преоткрива днес като вариант за направа на здравословна храна. И докато в миналото приготвянето на храни на пара се е приемало за опит на домакинята да спести време, днес в модерните кухни всеки си има трикове за спретване на храна по този начин. С малко старание и вещина направените на пара ястия могат да се превърнат във вкусни и апетитни блюда с диетични и здравословни качества. Пък и се пести време – какво по-добро от това?

 

Защо е полезно готвенето на пара? Високата температура при печене и пържене убива витамините и голяма част от минералите на плодове и зеленчуци. При месата покачването на градусите над 149 провокира образуването на канцерогенни елементи. Варенето пък насища с вода продукта, правейки го по-блудкав и кашкав и разтваряйки минералните соли в състава му. При готвенето на пара максималната температура е 110 градуса, а продуктът не контактува с водата. Това обаче не означава, че не може да бъде подправен от нея.

 

Подправяне на храна при готвене на пара. Дълги години витае заблуждението, че ястията на пара не могат да бъдат подправени в процеса на готвене. Това не е вярно. Ако сложите подправки във водата (течността), която участва в готвенето, изпаренията подемат именно аромата на веществата и го отнасят директно до храната. Опитайте с бахар, дафинов лист, пипер на зърна, дори съдържанието на пакетче черен чай, което да придаде на месата леко опушен дъх. Тази техника позволява дори деликатно да опикантите храната си още докато се готви.

 

Готвене на пара от алкохол или бульон. Ето друг трик, който обикновено се прилага за меса, но е подходящ и при направата на някои зеленчуци. Ако готвите риба или морски дарове, можете да налеете бяло вино във водата или директно да използвате само бяло вино. Ефектът е опияняващ както в преносно, така и в пряко значение, защото алкохолът се изпарява и се поглъща от готвения продукт. За меса е подходящо да се използва червено вино или домашен месен бульон. В азиатските страни готвят кубчета тофу на пара от саке.

 

Тестени изделия на пара – модерен варен геврек. Домашно направената паста, кнедли, дъмплинги, любимите гевречета и пирожки дори преминават етап от варене преди печене или добавяне в соса. Можете вместо да напоявате с вода продукта, да го минете през пара. Става по-сочен и по-малко кашкав. Някои теста позволяват изцяло да се сготвят на пара. Така стават особено здравословни.

 

Домашни уреди за готвене на пара. И ако вече искате да опитате необятния свят на полезните храни, приготвени на пара, не е необходимо да се хуквате към първия магазин за електроуреди. Още преди появата на мултикукърите, човечеството е съумявало да си направи храната. В домашните потреби се предлагат поставки за готвене на пара на цена от няколко лева. Те представляват разгръщаща се метална поставка с дупки, през които минава парата за равномерно приготвяне. Друг трик е да направите топчета от метално фолио, да ги сложите на дъното на тенджера и да налеете вода или друга течност между тях. Поставяте чиния с продукта отгоре и захлупвате тенджерата с капак с дюза. Така зеленчуците, рибата и месата ще се сготвят и в обикновен съд.

 

Какво е важно за готвенето на пара? Обикновено грешките при направата на храна по този метод идват от пресготвяне. Истината е, че изпаренията, въпреки щадящи за продукта, са доста бързи в неговото разваряване. Особено ако става въпрос за зеленчуци, те се нуждаят от няколко минути. Меки и вкусни отвън, хрупкави и сочни отвътре – това е търсеният ефект. На месото му трябва повече време, но със сигурност по-малко, отколкото при печене на фурна. Освен във водата, подправки можете да сложите и между продуктите. Особено пресни билки. Важно е също да не готвите продуктите абсолютно цели, освен по-малките зеленчуци. Нарязани на адекватни парчета, те позволяват на изпаренията да преминат равномерно покрай тях, създавайки точната температура за идеалната готовност.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Филийка в тостера – и канцерогенни елемети навсякъде

Хапвайки препечен хляб, насищаме тялото си и въздуха с канцерогенен химикал.   виж още »

Пържените лук, чесън и тиквички са канцерогенни

Някои зеленчуци стават токсични след термична обработка на маслена баня. виж още »

Барбекюто крие риск от рак

При изпичането на месото върху нагорещена плоча в мръвката се образуват канцерогенни съединения. виж още »

КОМЕНТАРИ

anonymous13-03-2023
That s inferior reddit priligy
anonymous17-01-2021
http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ - Amoxicillin 500 Mg Amoxicillin Without Prescription ocm.vkmc.kulinarno.bg.taa.on http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
anonymous17-01-2021
http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ - Amoxicillin Amoxicillin 500mg Capsules okb.thyw.kulinarno.bg.lcb.uo http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта