Регистрация

Любопитно за морковите и Холандия

19 Oct 2017   /   nina123   /   Видяна: 2861
Любопитно за морковите и Холандия

Защо морковите са оранжеви и какви цветове моркови съществуват?

Около 900-ата година по територийте на днешен Афганистан хората откриват, че кореноплода на тогавашен бурен е вкусна храна и страхотен продукт за консумация в суров или сготвен вариант. Веднага човечеството намира начин да култивира диворастящия зеленчук, а десетилетие по-късно вече го прмотира пред света. Така още през 1000-ата година отглежданите за храна моркови достигат до Северна Африка, Източна Европа и почти всички точки на Азия. А през следващите години славата им расте и „заразява“ все нови и нови страни и народи.

Морковите могат да бъдат всякакви цветове и размери. Ако можехме да ги видим преди хилядолетие, щяхме да се насладим на уникалните им цветове от патладжанено и тъмно кафяво, през червено, жълто, оранжево, розовеещо, бежово, та до бяло. Формите им също биха ни впечатлили – от тънък и дълъг като пръчка до абсолютно кръгъл. В некултивиран вариант зеленчукът можел да преживее десетилетие, докато след намесата на човека, отглежданите за храна моркови се превърнали в двугодишно растение. На първата година от живота си морковът се развива на грудка и листа, а ако НЕ бъде изваден за консумация, на втората цъфти и дава семена.

Сортове ядливи моркови. Днес те са около 60 ядливи разновидности, като всеки се характеризира с различно ниво на сладост, нюанс на цвета, големина и твърдост. България е създала собствен култивиран сорт моркови, носещ името Победител-4. Сред най-разпространените сортове моркови са френските Нантски 1 и 2, немският Маркгертнер и разбира се холандската слава сорт Амстердам.

Бейби морковите не са отделен вид моркови. Те са поредния пример как дефектът се превръща в ефект. С попадането на моркова в Северна Америка, все повече янки се влюбили във вкуса на сладкия зеленчук. Той се превърнал в един от най-консумираните дарове на природата в САЩ през миналия век. Фермерите, които го отглеждали за продан трябвало да махат страничните израстъци на кореноплодното. След това ги предавали за храна на животни. Но един ден предприемчивият ум на калифорнийския производител Майк Юросек се досетил, че морковените мъници могат да се хапват и от хора, защото са достатъчно изящни и сочни и с нищо не отстъпват на корена-майка. Така започнала индустрията с бейби морковите, за които малцина знаят, че са разклонения на големия морков.

Как шарените моркови станали оранжеви? През XIV век славата на морковите достигнала до Нидерландия – страната която и днес се свързва с моркова. Повечето разновидности, намиращи се в Кралството били с лилавеещ нюанс, но се срещали и в жълтеникав вариант. През 1500-ата година местни градинари успели да чивтосат така морковите, че те да загубят цвета на кората си и да наситят жълтия цвят силно до фаза оранжево. Постепенно този тип украска станала емблематична за зеленчука.

Как оранжевите моркови влезли в политиката на Холандия. Тук легенда се преплита с история, за да създаде трогателен разказ за бунта на привържениците на Уилям III Оранжски – принц на Оранж и впоследствие крал на Англия и Шотландия. Още в младежка възраст той поел битка срещу хегемонията на френския крал Луи XIV. Голяма част от народа, който го подкрепял, се притеснявал гласно да изрази пристрастията си, защото можел да загуби главата си. Затова хората му показвали, че ако се организра бунт, те ще се бият рамо до рамо с него, като държали в ръка по един оранжев морков.

Оранжевите моркови били обявени за незаконни в Холандия. Владичеството на рода Оранж продължило два века, докато не се появила силна опозиция, а обществените нагласи отново били срещу управляващите. Тогава оранжевите моркови били заклеймени, а новата власт дори издала закон, с който забранявала отглеждането на зеленчука в цвета на сваления от трона род. Така създателите на оранжевия морков се обънали срещу него. В политическите среди той бил приеман за „обиден“ зеленчук, а градинарите се върнали към стари сортове в бяло, бледо жълто и лилаво. Постепенно обаче навиците взели превес, а законът срещу оранжевия морков бил забравен.

На какво се дължи оранжевия цвят на морковите? Повечето нюанси на плодове и зеленчуци, които са в оранжавеещата гама, съдържат вещество, наречено бета-каротин. Това е другото име на провитамин А – незаменимо вещество в човешкия организъм и мощен антиоксидант. Той се грижи за здравината на кожата и стените на кръвоносните съдове, както и спомага за доброто зрение и мозъчната активност. Доказано е, че веществото се абсорбира в тялото по-лесно, ако плодът или зеленчукът, който го съдържа, премине термична обработка над 100 на под 149 градуса. Затова, ако желаете да се заредите с имуностимулиращи и разкрасяващ бета каротин, си хапвайте печени или варени моркови и тиква и си "пукайте" оранжевите люти чушлета, преди да ги схрускате.

ПОДОБНИ СТАТИИ

5 странни плода, които вече са и на българския пазар

Червени банани, черни домати, бели ягоди, непознат цитрус и питахия смайват с чудна визия и пленителен вкус.   виж още »

Папа Добле – дайкирито на Хемингуей

Любимият бар на Ърнест Хемингуей до плажа в Хавана и днес радва с най-стойностното дайкири. виж още »

Имуностимулатори на есенната трапеза

6 храни, които е добре да хапваме честичко през есента като превенция от вируси и настинки. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта