Регистрация

Папа Добле – дайкирито на Хемингуей

17 Oct 2017   /   nina123   /   Видяна: 1673
Папа Добле – дайкирито на Хемингуей

Любимият бар на Ърнест Хемингуей до плажа в Хавана и днес радва с най-стойностното дайкири.

Дайкири е алкохолен коктейл на основата на бял ром, смесен с лед, захарен сироп и сок от лайм. Историята на напитката търси нейния първообраз още на британските кораби в средата на XIX-и век, когато всеки от екипажа е имал дневна доза смес от бял ром с вода и захар. В началото на XX-и век военоморският маниер от Острова „заразява“ източните крайбрежия на Южна Америка и островите от Карибския басейн. А след това се превръща и в техен символ, въпреки че все още е спорно дали не е с европейски произход.

Но това не е важно сега, защото поемаме на пътешествие през времето и Атлантика, за да се разположим на брега на кубинската столица Хавана преди точно 90 години. Намираме се в култовото заведение Флоридата, което е живо и до днес. Е, тогава няма реклами на Кока-кола, а билбордовете не кръстосват светлини с другите неоново предложения за туристически атракции. Ние сме в средата на спокойствието, което ни обзема на брега на Сиудад де ла Абана (Хавана). А там, във високи и охладени коктейлни чаши, получаваме свежа напитка с бял ром и добре балансирана цитрусова кисела нотка, погасена в силата на захарен сироп. Годината е 1928-а и нашата история започва сега.

Млад мъж със стройна осанка, кестенява коса, кафеви очи и гъсти вежди носи голям куфар. Вижда се – пристига отдалече. И още не знае какво го очаква на новия бряг, но облизва пресъхнали устни. Поглежда към коктейла, който току-що са ни сервирали. Дъх на алкохол, лайм и заскрежено стъкло с отпечатъци от пръсти и устни – това е всичко, което му трябва тук и сега. Поръчва си като новобранец: „искам същото“. А после изпада във всеобщото спокойствие и постепенно тялото на пътешественик потъва в околния всемир.

Това е писателят и журналист Ърнест Хемингуй. В деня, в който открива „бар-ресторант Флоридата“, част от него остава винаги там, защото творецът се връща почти всяка година, за да изпие едно истинско дайкири на едно истинско място. Тъй като е предан клиент на заведението, но диабетик и не може да си позволи захарния сироп в напитката, специално за него барманите създават коктейл Папа Добле. Той представлява двойна доза бял ром с лед и прясно изстискан сок от грейпфрут. Питието днес е известно и като коктейл Хемингуей.

Постепенно Флоридата създава редица коктейли на основата на ром, които и до днес се сервират само там. Много от местните плодове се комбинират с пиратския твърдак, за да създадат освежаващи глътки стойностно питие. Легенди и спомени на местни клиенти на бара се преплитат, за да разкажат как година след година Хемингуей възмажава все повече и повече на брега с чаша в ръка. Брадата се сгъстява, веждите се превръщат в капандури, някогашният млад пътешественик е носител на Нобелова награда и Пулицър, но не пропуска да се появи отново и отново с чаша, лист и химикал. Все там и все замечтан.

През 2017-а година Флоридата навършва 200 години от своето основаване. Заведението си спомня за войни, преврати, смяна на власти, но и пази много разкази на странници, случайно преминали и оставили късче от себе си там. Днес това е един от баровете с най-дългогодишна история и единствен по рода си в сервирането на дайкири. Въпреки че коктелът се приготвя по строго определена рецепта, заведението си позволява голямо разчупване в стереотипа, като се уповава на факта, че именно тези напитки са били сервирани на Ърнест Хемингуей. Белият ром, ледът и захарният сироп умело се съчетават веднъж със сок от папая или манго, друг път с местни нектари от кактуси и цитруси. Предлага се дори във вариант за деца, където белият ром се заменя с кокосов сок.

А за да намери човек своята малка изгубена Флорида, може би не му трябва повече от това да си направи едно табиетлийско дайкири, като замрази предварително и чашата, да си пусне една хабанера и да зачете Старецът и морето... Ей така, просто за удоволствие. Животът може да бъде прекрасен, ако съумеем да си го направим такъв.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Известни хора, починали от преяждане и препиване

Исторически личности, за които лакомията, гладът и ненастиността се оказали фатални. виж още »

Любопитно за морковите и Холандия

Защо морковите са оранжеви и какви цветове моркови съществуват? виж още »

История на храната ни връща в Древен Рим и хитлеристка Германия

Българските зрители ще видят над 70 интервюта с някои от най-големите имена в хранителната индустрия.  виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта