Регистрация

Лошите хранителни примери, които даваме на детето си

16 Sep 2013   /   nina123   /   Видяна: 2581
Лошите хранителни примери, които даваме на детето си

Вечните диети, бързото хранене, алкохолните маратони и пропускането на закуската карат децата да подръжават на родителите си.

Създаването на правилни хранителни навици у детето е една от тежките задачи на "професията" да си родител, обяснява актрисата Джесика Алба, която се заема с нетипичната дейност да напише книга – наръчник за здравословен и природосъобразен начин на живот на родители и децата им. Тя обяснява, че практиката в много семейства – родителите да правят едно, а да карат децата си да вършат обратното, под предтекст, че е правилно – е неефективно начинание, което ще доведе до загуба на комуникация и доверие между двете поколения.

Невъзможно е семейство с вредни хранителни навици да възпита наследника си в нормите на правилното ядене. Затова майката и бащата са длъжни да променят режима си така, че да бъдат добър пример за подражание. Ако детето вижда жената в семейството вечно да брои калории, да се старае да пропуска някое от основните ястия под предтекст, че иска да отслабне, в младата психика се заражда разбирането, че храната ни прави грозни и малоценни, че колкото повече ядем, толкова по-малко ни харесват околните. Подобен начин на мислене може да е основа за развитието на бъдеща анорексия, затова ако не можете да скриете диетата от децата си, загърбете я в името на тяхното здраве.

Запомнете – детето ви винаги ще иска да слага в устата си това, с което вие се храните, затова се въздържате от консумация на вредни храни в негово присъствие. Ако сте решили да се тровите с тестени и висококалорични хапки, да мезите с пържени и мазни продукти, да се тъпчете със захарни десерти или да потушавате мъката с промишлени количества алкохол, нека това не се случва пред очите на малкия ви наследник. Добре е когато всички седнат заедно на трапезата, да разполагат с еднакво меню, за да се покаже равенство и сплотеност между членовете. Сещате се, че това меню не е добре да включва чипс със свинко, бял хляб, шоколадова торта и няколко бири за капак. Една свежа салата с пилешка пържола, чаша сок и плод за десерт са подходящ избор.

Добре е да набивате в очите на детето си здравословните храни, които се ядат в семейството. Докато се храните отбелязвайте колко е полезна печената риба, как салатата зарежда тялото с витамини, как плодът помага за предпазването от болести. В течение на деня споменавайте, че пиенето на вода е от особена важност за правилната функция на тялото, че течностите имат разкрасителен и живителен ефект и че усещането за жажда винаги трябва да се потушава с глътка свежа течност. Алба гарантира, че родителите които спазват тези прости психологически принципи на хранене ще имат много по-малко притеснения относно хранителните решения, които ще взима детето им, когато вече не са до него, за да го контролират какво слага в устата си.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Детето ви отказва плодове и зеленчуци – нормално е

Децата не обичат да ядат растителни продукти заради биологичната нагласа, че в тях има болестотворни микроби. виж още »

Супите – най-полезната и балансирана закуска за деца

Малчуганите ще се заситят и ще поддържат здравословно тегло, ако си хапват течни и кремообразни храни на закуска. виж още »

Пет яденета на ден пазят детето от надебеляване

Хранете детето си с три основни и две междинни ястия на ден, за да израстне жизнено и здраво. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта