Регистрация

Липсата на мазнини в менюто разболява

14 Jun 2021   /   nina123   /   Видяна: 1276
Липсата на мазнини в менюто разболява

Нискомазнинна диета не означава да се спрат изцяло мазните продукти. Здравето е застрашено, а кожата се състарява без мазнини.

 

С идването на лятото, пресните плодове и разголените дни на плажа човек се опитва да отслабне максимално много, за да изглежда добре. Мнозина решават, че преминаването изцяло към плодово хранене е добър начин да се свалят излишните килограми и сантиметри от обиколката, но тялото си иска своето, за да бъде здраво, да издържа на времето и натоварването и да функционира пълноценно. Диетата трябва да е балансирана. Може да бъде нискомазнинна, но не и напълно лишена от мазнини, обяснява диетологът Светлана Фус, цитирана от БГНЕС.

Без мазнини не се живее. Средностатистическият организъм може да оцелее без последствия за здравето до 10 дни на безмазнинна диета. След това липсата проличава – на кожата, дишането, енергията, усещането за удоволствие, доброто настроение, дори и половата система. Има хора, на които нискомазнинните диети се отразяват много добре, но това не означава, че те живеят без консумация на мазнини. Просто количеството се смъква, а видът им се подбира по полезност. Здравият човек трябва да приема около 20 г мазнини, ако е на високовъглехидратна диета.

Какви мазнини се приемат по време на диета? Мазнините се съдържат в повечето храни – месо, млечни продукти, семена, ядки, под формата на олиа и масла от растителен и животински произход. Като цяло е трудно човек да се спаси от тях. Но ако иска да поддържа здравословно тегло и природосъобразен начин на живот, по-добре е да се откаже от пържените храни, да преустанови консумацията на хидрогенирани масла, да сведе до минимум приема на животински мазнини и да заложи на високомазнинни източници от растителния свят в непреработен вариант, съветва Фус. За целта мазнините в дневното диетично меню могат да бъдат набавени от сурови ядки или добавката на сурови семена в салати и предястия. 60 г ядки на ден са достатъчно. 1-2 ч.л. семена – също. Всичко останало вече е натоварване на тялото и затлачването му при опитите да се свалят килограми.

Защо е вредно да не се ядат мазнини? Някои витамини са мастноразтворими и могат да бъдат приети от организма, само ако попаднат в него в мазнинна среда. Изчерпат ли се мазнините, тези полезни вещества напускат тялото без да са допринесли за неговото благосъстояние. Това са витамините А, Е, D и К. Те отговарят за здравината на костите и ставите, очната функция, възприятията и еластичността на кръвоносните съдове. Възможно е да настъпят проблеми с тях, ако човек не консумира достатъчно мазнини. Отделното кожата и косата се нуждаят от адекватно омазняване, за да запазят младостта в себе си. Липсата на мазнини в менюто изсушава кожата, косата и ноктите стават чупливи. При по-продължителна диета тялото губи енергия и виталност. Алвеолите в белите дробове се слепват и настъпва затруднение в дишането. Покритието им е изградено от мазнини и когато те не се набавят своевременно, наличните такива се изчерпват. Следва задух и опасност от развитие на астма.

Липсата на мазнини в менюто пречи на зачеването, предупреждава диетологът. И жените, и мъжете са склонни да стигнат до състояние на безплодие при продължителна високовъглехидратна диета, доказват скорошни руски изследвания. Светлана Фус предупреждава, че прекаляването с мазнини също си има своите минуси, затова истината е в умерената консумация, като растителните нерафинирани масла и непреминалите термична обработка източници на мазнини, са най-благоприятния вариант. В диетата на плодове и зеленчуци няма нищо лошо, стига да не се изключват от нея семена и ядки.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

5-те хранителни грешки, които разрушават черния дроб

Хората знаят, че солта, пържените храни и алкохолът рушат черния дроб, но не само те са сред първенците по унищожение на важния орган и тежките болест виж още »

Мазнините, които задължително трябва да погълнем

Колко мазнини се ядат на ден и какви са видовете полезни мазнини?   виж още »

Здравословно пържене с виокоолеиново олио и студено пресовани мазнини

Може ли да се пържи здравословно и как да направим пържените храни по-полезни?   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта