Регистрация

Легенди за хранителните традиции на Великден

24 Apr 2019   /   nina123   /   Видяна: 2146
Легенди за хранителните традиции на Великден

Защо боядисваме яйца, месим козунаци и хапваме агнешко на празничната трапеза за Възкресение?

 

Великден е един от най-светлите християнски празници, който се чества с изпълняването на традиционни ритуали. Голяма част от тях са хранителни, затова днес ще проследим откъде идва традицията за месене на козунаци, ядене на агнешко и боядисване на яйца.

 

Защо се боядисват яйца на Великден? Велики Четвъртък и Велика Събота са двата дни, в които християните боядисват яйца. По традиция те трябва да са червени, но днес забавното вапцане се превърнало в надпревара за творчески умения и фантазия, затова червеният цвят остава задължение само към първото боядисано яйце. Легендата разказва, че след Възкресението Христово Мария Магдалена отива при император Тиберий с кошница варени яйца и му казва, че Спасителят е възкръснал. Императорът ядосано си взима едно от яйцата и заявява, че ще повярва, само ако види как яйцето става червено. В този момент в ръката му то се оцветява.

 

Защо се месят козунаци на Великден? Също както яйцата, така и козунаците се месят в четвъртък или събота на Страстната седмица. Вярва се, че обредният сладък хляб символизира тялото Христово. Той трябва да е бухнал, мек и с подчертана сладост, а влакната в него символизират връзката между всички християни по света. Разчупването на козунака и подаването на парче е вид причастие, при което всеки на трапезата получава част от тялото на Спасителя, за да го носи в себе си.

 

Защо се яде агнешко на Великден? Тази традиция е спомената в Новия Завет и е свързана с еврейския празник Пасха. Дълги години евреите се опитвали да избягат от Египет, докато един ден Бог се явил в съня им и заръчал вратата на всяка еврейска къща да бъде опръскана с кръвта на жертвено агне. Щом паднала нощта Ангелът на Смъртта минал през египетските домове, за да вземе първородния син на всяко семейство. Подминал обаче варите, белязани с кръв. На сутринта фараонът се събудил без първородната си рожба. Тогава разрешил на Моисей да изведе евреите от Египет. Оттогава Пасха е най-светлият еврейски празник.

 

Исус Христос влязъл в Йерусалим в седмицата на Пасха. Агнешкото жертвоприношение продължило през цялата Страстна седмица, а при Възкресението било поднесено жертвено животно като символ, че Спасителят е „божий агнец“. Ето защо по традиция на Великден на празничната трапеза трябва да има и парче печено агнешко.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Яйца с ваденки за Великден – изящни и лесни боядисани яйца

Как се правят великденски яйца с лепенки и хитринки за оригинални, лесни и красиви великденски яйца?   виж още »

6 златни правила за месене на страхотен козунак

Бабините хитрини за вкусни домашни козунаци. виж още »

Пет традиционни, красиви и лесни начина за боядисване на яйца

Направете яйца-бойци за Великден с виртуозна визия и без много усилия. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта