Регистрация

Легендата за Великденския заек оживява в пекарната на Sweet Dreams

09 Apr 2021   /   nina123   /   Видяна: 1253
Легендата за Великденския заек оживява в пекарната на Sweet Dreams

Празнични сладки за Великден от Сладки мечти пълнят кошницата на Великденския заек.

 

Великден наближава, а с идването на празника магазините традиционно се окичват със символите на възкресенското тържество. Наред с традиционните шарени яйца, жълти пиленца, кошници и гнезда, се нарежда и пухкавият заек. Какво общо има дългоушкото с яйцата, защо и как се е превърнал в неизменна част от декорацията за Великден - ето легендата за Великденския заек, който снася яйца.

 

Кой е Великденският заек и защо заек снася яйца? Преди повече от седем века по територията на днешните немски земи алеманите почитали богинята Еостра. Тя била символ на плодородието, затова с идването на пролетта започвали празниците в нейна чест. Еостра закриляла зелените треви и дървета, по петите ѝ вървели всякакви животинки и твари, а над главата ѝ летели птици с весело чуруликане и любовни пърхания. На дясното ѝ рамо била кацнала красива птица с шарени пера, която с идването на пролетта започвала да снася яйца. Но тъй като птицата не се чифтосвала с друга, смятайки се за прекалено красива и единствена от вида си, от яйцата не се люпели пиленца, а просто оставали струпани в гнездото. Богинята се ядосала и я превърнала в заек. Избрала именно дългоухото създание, защото зайците са пословични с честотата на чифтосването си и многобройното си поколение. Приела облика на заек, птицата продължила да снася яйца. Тъй като езическият празник и божеството съвпадали като време с честванията на Възкресение, а и символът на яйцата бил общ, постепенно Великденският заек се възприел и от християнската общност по немските земи. С годините традицията се разнесла навред по света.

 

Меденки за Великден от Сладки мечтиВеликденският заек днес. През последните години Възкресение придобива по-светски и обширен облик на празнуване спрямо християнските догми. Наред с традиционното месене на сладки хлябове, боядисване на яйца и ходене на църква, децата се радват на модерни изненади. Великденският заек, подобно на Дядо Коледа, носи подаръци и лакомства. Децата получават шоколадови яйца, яйца с играчка и плюшени играчки - предимно зайци и пилета. Играят игри с намиране на скрити великденски яйца в дома, като се радват на награди при откриването им. Модерното поверие разказва за Великденския заек, който идва на празника с кошничка с яйца и носи подаръци, а после, подобно на Добрия старец, се оттегля на Велкденския остров, където статуите моаи го закрилят. Там складира събраните от домовете на децата яйчица и се храни с тях до следващия Великден.

 

Сладкиши за ВеликденМасленки за Великден от Сладки мечтиКурабийки за Великден от Сладки Мечти. Sweet Dreams предлагат хитра идея с какво да напълните кошничката на Великденския заек. Това са апетитни и благоуханни ръчно направени великденски меденки с дъх на масло, канела, джинджфил, карамфил и още апетитни нюанси. Можете да поръчате каквито и колкото от тях си поискате. Децата ще се зарадват на приятната им хрупкавост, а родителите ще могат да се отдадат на релакс с чаша кафе или чай в компанията на празнични сладки. Тематично украсени и майсторски декорирани за Великден, тези бисквити ще бъдат идеалното допълнение на шарената трапеза, носещо уют и радост. Можете да ги поръчате и във вариант с форма на яйчица и украса от бити белтъци, където бисквита и десертна целувка се съчетават в общ вкус с подчертана хрупкавост. Ако вече копнеете да схрускате някоя от апетитните меденки или да изпъстрите празничната си трапеза с тях, можете да поръчате на тел. 0888 36 11 84 или на фейсбук страницата на Сладки Мечти.

Сладкиши за Великден от Sweet Dreams

 Курабийки за Великден от Sweet Dreams

ПОДОБНИ СТАТИИ

Яйца с ваденки за Великден – изящни и лесни боядисани яйца

Как се правят великденски яйца с лепенки и хитринки за оригинални, лесни и красиви великденски яйца?   виж още »

Модерни Sweet Dreams торти с украса от физалис

Шоколадови блатове с Бейлис и нежен крем от портокали се крият под шоколадов ганаш с физалис декорация.   виж още »

Цветя и пролетно настроение разцъфтяват в сладкишите на Sweet Dreams

Бутиковите десерти на Сладки мечти приветстват пролетта с шарена визия, неповторим вкус и флорални мотиви.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта